Tudomány

Ezen a szigeten minden tizedik ember teljesen színvak

1775-ben egy szörnyű tájfun csapott le a Csendes-óceánon fekvő, a mai Mikronéziai Szövetségi Államokhoz tartozó Pingelap atollra. A katasztrófát csupán 20 ember, köztük a király élte túl – írja az IFLScience. Az emberek végül újra benépesítették a kis szigetet, kétszáz évvel később viszont a helyi populációnál kiugróan magas a teljes színvakság aránya.

A színvakság a különböző színek lecsökkent érzékelésével jár, a rendellenességnek eltérő típusai vannak.

Pingelapon az egyébként ritka akromatopszia, azaz a teljes színvakság a lakosság 10 százalékát érinti.

Az akromatopsziában szenvedők egyáltalán nem érzékelik a színeket, csak feketét, fehéret és szürkét látnak, mivel szemük nem rendelkezik az észleléshez szükséges működő csapokkal. A rendellenesség gyakran fényérzékenységet, rossz látásélességet és akaratlan szemmozgásokat is okoz.

MelanieMaya / Getty Images

Pingelap különös esetének hátterében az 1775-ös csapás hatásai állnak. A szakértők úgy gondolják, hogy az ekkor életben maradt király, Doahkaesza Mvanenihszed rendelkezett azzal a recesszív génnel, amely a színvakságért felelős. Mivel a szigeten nagyon kis populáció maradt fenn, a beltenyészet révén a gén elterjedt. Míg a teljes színvakság globálisan 30 ezerből csupán egy embert érint, addig az atollon a lakosság 10 százalékát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik