Tudomány

Több milliót ért a konyhában porosodó váza

Évekig állt egy angliai konyhában egy gyönyörű, arannyal és ezüsttel díszített 18. századi kínai váza – írja Live Science. Miután egy szakértő kiderítette, hogy a tárgy egykor egy császáré volt, 1,8 millió dollárért (mintegy 656 millió forintért) cserélt gazdát.

A mintegy 0,6 méter magas vázát Csien-lung kínai császárhoz köthető szimbólumok díszítik. Ő volt a Csing-dinasztia hatodik uralkodója, aki 1735 és 1796 között ült a trónon. A Dreweatts nevű aukciósház május 18-án adta el a műkincset, amelyet ugyanazzal a kék árnyalattal festettek meg, mint a pekingi Ég templomát. A szentélyben a kínai császár állatokat áldozott fel a jó termés reményében.

A vázán ezüst és arany keverékéből álló, felhőket, darvakat, legyezőket, fuvolákat és denevéreket ábrázoló minták láthatóak.

Mark Newstead, a Dreweatts tanácsadója szerint ezek a császár taoista nézeteinek jelképei. A szakértő úgy véli, hogy a tárgyat a Tiltott Városban vagy Csien-lung valamely másik palotájában őrizhették.

A császár idején több felkelést is el kellett fojtani, ennek ellenére a művészet virágzott. A 19-20. században aztán Kína több konfliktusban is alulmaradt az európaiakkal szemben, ekkor sok műtárgyat elhurcoltak az országból.

A váza történetéről nem sokat tudni, az biztos, hogy a kincs egy orvosé volt, aki az 1980-as évek elején vásárolhatta meg. Newstead szerint az érintett sebész az 1970-es évektől kezdődően volt jelen a közép-angliai vidéki árveréseken. Halála után a váza fiához került, de ő sem ismerte fel a tárgy értékét, és konyhájában helyezte el. Newstead az 1990-es évek végén látta először a vázát.

Az értékesítéstől független szakértők etikai aggályokat fogalmaztak meg. Justin Jacobs, a washingtoni American University munkatársa szerint elképzelhető, hogy a tárgy legálisan került be a piacra, de az sem zárható ki, hogy egy 1860-as vagy 1901-es katonai fosztogatás során lopták el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik