Tudomány

Emberi koponyára bukkantak egy kiszáradó folyóban

Tavaly ősszel, a térséget sújtó szárazság során két kajakos egy koponyatöredéket talált a Minnesota folyó közelében – írja a Live Science. A hatóságok először azt hitték, hogy a maradvány egy napjainkban eltűnt személyé, a törvényszéki vizsgálat viszont végül felfedte, hogy a csont 8 ezer éves.

A lelet egy őslakostól származik, aki időszámítás előtt 6000-5500 között, az archaikus korban élt.

Scott Hable Renville megyei seriff szerint nem voltak felkészülve egy ilyen esetre. A hivatal először közzétett egy fotót a koponyatöredékről közösségi oldalán, a Minnesota Indián Ügyek Tanácsának tiltakozására azonban ezt később eltávolították. A szervezet az ellen is tiltakozott, hogy a törvényi előírással ellentétben sem a tanácsot, sem az állami régészeket nem értesítették a felfedezésről. A leletet egy sziú közösség képviselőinek fogják átadni.

Daniel A. Leifheit / Getty Images Illusztráció.

A töredéket 2021 szeptemberében fedezték fel Sacred Heart városának közelében. A lelőhely általában víz alatt van, de a tavalyi aszály miatt a folyó szintje drámaian lecsökkent.

A maradványon különböző vizsgálatokat végeztek, a korát szénizotópos méréssel határozták meg. Egyéb izotópok elemzéséből az elhunyt étrendjére is következtetni tudtak, a férfi főként halat, kukoricát, kölest vagy cirokot evett. Kathleen Blue, a Minnesotai Állami Egyetem antropológusa szerint a korszak, amelyben az őslakos élt, kevéssé ismert. A kutató hozzátette, a koponyán egy tompa trauma nyomait is fel lehet fedezni, a maradvány ugyanakkor a gyógyulás jeleit is hordozza, a férfi tehát nem a sérülésben halt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik