Tudomány

Gigantikus kétéltűfajt fedeztek fel Kínában

Új óriásszalamandra-fajt fedeztek fel a Kína keleti részén fekvő Csianghszi tartományban – írja az MTI. Az Andrias jiangxiensis a kutatók szerint az egyetlen ismert órásszalamandra-faj Kínában, amelynek genetikailag tiszta, szaporodó populációja van. A felfedezésről beszámoló tanulmányt a Zoological Research című tudományos folyóiratban publikálták.

A másfél éves terepmunka alatt a szakértők több mint 700 fiatal és felnőtt példányt, illetve lárvát dokumentálták. A vizsgálatban a Kunmingi Állattani Intézet, a Csianghszi Tudományos Akadémia, a Csianghszi Csiulingsan Nemzeti Természetvédelmi Terület és más intézmény vettek részt.

Best View Stock / Getty Images A most felfedezett faj egyik rokona, a kínai óriásszalamandra.

Az óriásszalamandrák a világ legnagyobb kétéltűi.

Közülük a legnagyobb az eddig is ismert kínai órásszalamandra, amely akár 1,8 méter hosszúra és 50 kilogrammosra is megnőhet.

A kínai óriásszalamandrákat a kihalás fenyegti, ezért felkerültek a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listájára. Az állatok természetes élőhelyeikről már szinte teljesen eltűntek, de nagy számban tenyésztik őket farmokon, hogy luxuséttermeknek adják el a húsukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik