Tudomány

Nagyon aggasztó a mopszok egészségi állapota

Egy új tanulmány alapján annyira rossz a mopszok egészsége, hogy már nem tekinthetők tipikus kutyáknak – írja az IFLScience. Dan O’Neill, az angliai Royal Veterinary College munkatársa és kollégái szerint az állatok a tenyésztés hatására olyan mértékű légzési és agyi nehézségekkel küzdenek, hogy a fajta teljesen elkülönült más, mainstream kutyáktól.

A mopszok és a többi, jelentősen benyomott orrú „dizájner kutyák”, így a buldog és a boxerek rövidfejű fajtáknak számítanak. Az egyedi fejforma különböző problémákkal, például légzési nehézségekkel jár. Ezen fajták az utóbbi időkben igen népszerűvé váltak, a tenyésztők pedig arra törekednek, hogy még rövidebb pofát érjenek el.

mlorenzphotography / Getty Images

A szakértők a közelmúltban mintegy 4300 mopsz mintáit vetették össze közel 22 ezer nem mopszéval, hogy felmérjék 40 gyakori rendellenesség kockázatát az állatoknál.

Az eredmények alapján a mopszoknál a többi kutyához képest 1,86-szor nagyobb az esélye egy vagy több betegség kialakulásának.

A 40 betegségből 23 jelentkezik nagyobb valószínűséggel ezen fajtánál. A leggyakoribb probléma az obstruktív légúti szindróma, itt a kockázat majdnem 54-szeres.

A mopszok hét rendellenesség esetében jól szerepeltek, ezek közé tartozik a szívzörej és az agresszió. Összességében ugyanakkor a fajta egészségi szempontból így is veszélyeztetettnek bizonyult, a porblémák többsége az egyedi koponyaformának és méretnek tudható be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik