Tudomány

Génszerkesztett csótányokat hoztak létre

Egy új, a CRISPR technológián alapuló génszerkesztési módszer lehetővé teszi, hogy a kutatók közvetlenül módosítsák rovarok genomját – írja az IFLScience. Az eljárást kifejlesztő szakértők csótányokon tesztelték a megoldást, a módszernek köszönhetően elhagyhatják a bonyolult peteinjekció folyamatát.

„Immár szabadabban és tetszés szerint szerkeszthetjük a rovargenomokat. A módszernek elvileg a rovarfajok több mint 90 százalékánál működnie kell” – mondta Dajmon Takaaki, a Kiotói Egyetem munkatársa és a technikát bemutató tanulmány egyik szerzője.

Paul Starosta / Getty Images

A módszer neve közvetlen szülői CRISPR (DIPA-CRISPR), lényege pedig, hogy génszerkesztő anyagot fecskendeznek az anyarovarba, mialatt a peték még fejlődnek. A beavatkozásnak köszönhetően mutációk jelentkeznek a petékben, ezek pedig öröklődnek, az utódok így hordozni fogják a kívánt módosulásokat.

Korábban a szakértőknek mikroinjekciót kellett alkalmazniuk a petékben, ami rendkívül költséges, nehéz, sok esetben pedig egyenesen lehetetlen feladat.

A DIPA-CRISPR segítségével a kutatók 22 százalékos hatékonysággal tudtak mutációkat kialakítani a vizsgált csótányok utódainál.

Más rovaroknál az eredmények még jobbak voltak.

Érdemes kiemelni, hogy a technikára még rengeteg finomítás vár. Amennyiben viszont az eljárás biztonságosnak és hatékonynak bizonyul, hozzájárulhat a rovarok génszerkesztéséhez, és akár a mezőgazdasági kártevők, illetve a kórokozókat terjesztő ízeltlábúak féken tartásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik