Tudomány

Merevítővel tanult meg járni az állatkerti bébizsiráf

Ozkan Ozmen / Getty Images
Ozkan Ozmen / Getty Images

Msituni, a San Diegó-i Állatkert zsiráfja olyan rendellenességgel született, melynek következtében mellső lábai nem megfelelően hajlottak – írja az IFLScience. A most három hónapos nőstény ezért nem tudott járni, állapota miatt a természetben valószínűleg elpusztult volna.

Szakértők egy csoportja a közelmúltban olyan speciális eszközt hozott létre, amely segíti Msitunit a járásban. Az amerikai Hanger Clinic munkatársainak komoly kihívást okozott a feladat, hiszen hasonló pácienssel még nem dolgoztak. A csapat először öntvényeket készített az állat lábairól, majd kialakították az egyedi, grafit tartalmú merevítőt.

Msituninak végül csak egy speciális eszközre volt szüksége, a másik lábat egy egyszerűbb orvosi merevítővel sikerült helyre tenni. „Óriási sikerélményt érzek” – mondta Ara Mirzaian, a Hanger Clinic ortetikusa hozzátéve, hogy korábban nem dolgozott még vadállatokkal.

Egyre több állatkert fordul egészségügyi szakemberekhez, hogy segítsenek lakóiknak. Bár egyszerűbb beavatkozásokat általában az intézmények gondozói vagy állatorvosai is el tudnak végezni, bizonyos esetekben komolyabb szakértelemre van szükség.

Msituni élete eddig nem volt könnyű: mellső lábát érintő betegsége mellett születése után vére is megfertőződött, amit antibiotikummal kellett kezelni, hátsó lábai pedig szabálytalanul helyezkedtek el, ezért patahosszabbítóra volt szüksége. Mivel lábai már helyreálltak, nem kell merevítőt hordania, és gyógyszert sem adnak neki.

Utóbb a kicsi az állatkert szafari parkjának többi zsiráfjával is megismerkedett, és összebarátkozott a nála négy nappal fiatalabb Nuruval.

Sajnos Msitunit anyja nem fogadta vissza, de egy másik nőstény maga mellé vette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik