Tudomány

Miért fáj a fejem?

Getty Images
Getty Images
A fejfájás hátterében számtalan ok húzódhat, sokszor egészen egyszerű, ártalmatlan tényezők, amelyeken könnyen segíthetünk. Sokszor elég csak inni, felállni egy kicsit vagy kinyitni az ablakot.

Alapvetően két kategóriát különböztetünk meg,

az elsődleges és a másodlagos fejfájást, mindegyiknek számos típusa ismert.

Első eset logikusan azt jelenti, hogy a fájdalom önmagában jelentkező probléma, nem valami más állapot, betegség következménye. A másodlagos fejfájás mögött mindig ott húzódik a kiváltó ok, aminek megszüntetése véget vet a fejfájásnak is.

Mivel a fejfájás utalhat akár komoly betegségre is, ezért mindenképp jegyezzük meg: ha a fejfájás hirtelen lép fel, fokozatosan erősödik, látótér kieséssel jár, vagy gyakran visszatér, nem szűnik, már az életminőség rovására megy vagy más tünetekkel együtt jelentkezik, forduljunk orvoshoz.

Legtöbbször valami hétköznapi ok húzódik meg a fejfájásos panaszok mögött. Ilyenkor mi az első lépés? Beveszünk egy fájdalomcsillapítót, ami általában gyors javulást, sőt az enyhe vagy közepes fejfájás megszűnését hozza.

Melyek lehetnek ezek a
hétköznapi okok?

Számos ilyet fel tudunk sorolni még úgy is, hogy egyénenként nagyon eltérő az emberek érzékenysége. Megfázás, influenza, allergia, a fejet érintő gyulladások – akár még fogproblémák is –, de egyes gyógyszerek mellékhatása szintén lehet a kellemetlen fejfájás, és bizony ilyen tünetekkel jár az is, ha az ember valamilyen okból túl sok fájdalomcsillapítót szed.

Sokan nem gondolnak rá, de igen erős és gyakori fejfájást okozhat a kiszáradás (dehidratáció). Persze ne a sivatagra gondoljunk, ahogy porzó torokkal az utolsó lépésekre szedjük össze az erőt, hanem egészen hétköznapi „kiszáradásra”. Amikor már órák teltek el úgy, hogy egy kortyot sem ittunk.

 

Egy felnőtt ember szervezetének még télen, fizikai megterhelés nélkül is nagyjából két liternyi folyadékra van szüksége, míg nyáron, vagy fizikai megerőltetés esetén ennek akár a többszöröse is lehet. Ezt a mennyiséget a napon belül arányosan elosztva kellene bevinni, elsősorban víz formájában – izzadással, de a sima lélegzéssel is folyadékot veszítünk.

Kiszáradás

Testünk igen hamar reagál a víz hiányára, fejfájás, gyengeség, fáradtság érzése, dekoncentráltság jelentkezik. Ráadásul az emberek jó része nemcsak nem visz be elegendő folyadékot, hanem vízhajtó hatású italokat fogyaszt, úgymint a koffein tartalmú kávé, tea és eneregiaitalok, vagy az alkohol. A koffeintartalmú italok ugyanis, mint a kávé, a tea, az energiaitalok mind vízhajtó hatásúak, és ide tartozik az alkohol is – részben ez magyarázza a másnapos fejfájást is.

Mindezen túl fejfájást okozhat a túlzott zajhatás, a koponyát érő nyomás – a példa kedvéért mondjuk egy szorosra húzott úszószemüveg, sapka, sisak, kendő –, illetve ha sokáig erőltetjük a szemünket, napestig görnyedve, a nyakat természetellenes pózba erőltetve ülünk a munka fölött. Teljesen magától értetődő, hogy a kiváltó ok megszüntetésével egyben a fejfájást is megelőzhetjük: mozogjunk, tornázzunk, tartsunk szüneteket, alakítsuk igényeink szerint a körülményeket.

Hirdetés

Algoflex Forte Dolo, Algoflex Rapid ibuprofén tartalmú vény nélkül kapható gyógyszerek. Algoflex Duo ibuprofént kombinációban tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer.

OPELLA HEALTHCARE COMMERCIAL KFT. – 1045 Budapest, Tó u. 1-5. – Telefon: (+36 1) 505 0050 Gyógyszer- és egyéb termékinformáció: (+36 1) 505 0055 – Web: www.sanofi.hu , www.algoflex.hu MAT-HU-2200627 (2022.05.09)

 

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik