Tudomány

A testünk sokszor fejfájással jelzi, ha valami nincs rendben az életünkben

Getty Images
Getty Images
A fejfájás a fájdalom egyik leggyakoribb formája. Rengeteg betegséget jelezhet, ugyanakkor a legtöbb esetben nincs mögötte szervi elváltozás, hanem kifejezetten pszichoszomatikus tünetnek tekinthető.

Szerencsére egyre többen látják be, hogy a test és a psziché egy egységet alkot és a fájdalmak, testi betegségek gyakran lelki problémákat, megoldandó élethelyzeteket jeleznek. Mégsem könnyű megmondani, mitől is fáj aktuálisan a fejünk. Az interneten könnyen utána lehet nézni annak, hogy melyik tünetnek milyen „lelki okai” vannak, de ez valójában ugyanúgy nem visz előre, mint amikor az álmainkat álomfejtő könyvek segítségével próbáljuk értelmezni. Nincs általános megfejtés és recept arra, hogy mit jelentenek a testünk jelzései; mindenkinek magának kell rájönnie, mitől fáj éppen a feje.

Hiába tudjuk nagyon régóta, milyen gyakori a szomatizáció (amikor egy lelki probléma testi tünetben nyilvánul meg) és milyen sok betegségnek van pszichoszomatikus háttere (például a ráknak, a cukorbetegségnek vagy az allergiának), mégsem figyelünk oda eléggé a testi tüneteinkre. Dr. Máté Gábor magyar születésű kanadai orvos több népszerű könyvet is írt a témában: ő az egyik legismertebb szakember, aki arról beszél, hogyan „lázad a test” a stressz ellen. Ez a stressz rengeteg dolgot jelenthet és azt is fontos hangsúlyozni, hogy nemcsak az egyéni traumák betegíthetnek meg, hanem a mérgező társadalmi légkör is. Ezért fontos lenne, hogy az orvosok egyre inkább elismerjék a pszichoszomatikus tünetek jelentőségét.

Mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy például ne fájjon annyit a fejünk. Érdemes pszichológushoz, pszichiáterhez fordulni, ha gyakran van ezzel problémánk és a kivizsgálások nem mutatnak ki semmilyen betegség. A szomato-pszichoterápia az az irányzat, amiben a leginkább figyelmet fordítanak arra, mi történik a testben. Alapvetése, hogy az emlékek és a traumák nemcsak az agyban raktározódnak el és hagynak nyomokat, hanem az egész testben; ezért a test legkisebb jelzéseiből is fontos információkhoz juthatunk.

Dr. Tihanyi Benedek orvos, egészségpszichológus és fókusz-tréner szerint a testi tudatosság azt jelenti, hogy értéksemlegesen, nyíltan, minősítés és címkézés nélkül figyeljük meg a bennünk zajló folyamatokat. Ilyenkor egyrészt feltesszük a kérdést magunknak, hogy mit jelenthet az adott tünet, másrészt megnézzük, hogy milyen szükséglet áll a hátterében. Fontos, hogy a különböző döntéseknél, élethelyzetekben vegyük figyelembe a testünk jelzéseit. Vannak olyan nem specifikus panaszok (a fejfájás is ide tartozik), amik rengeteg mindent jelezhetnek és rontják az életminőségünket. Ezek összefügghetnek a stresszel, túlhajszoltsággal, de azt, hogy éppen mi jelent számunkra stresszt és hogyan tudjuk csökkenteni, mindig nekünk kell megfejteni. A testi tudatosság nemcsak megfigyelni, megismerni segít a kellemetlen érzéseket, de gyakran csökkenti vagy meg is szünteti azokat.


Hatásos és viszonylag könnyen elsajátítható technika a fókuszolás, aminek kidolgozása Eugene T. Gendlin filozófus nevéhez fűződik. Ez az önsegítő módszer szakember segítségével, egyénileg vagy csoportban tanulható, de akár egyedül is el lehet sajátítani. Segít megtalálni, hogyan jelenik meg egy-egy minket foglalkoztató probléma a testünkben vagy mit jelenthet egy olyan tünet, mint a fejfájás és mire van szükségünk ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat.

Egyszerűnek tűnik, általában mégsem figyelünk a testünk jelzéseire. Mi lehet ennek az oka? Rohanunk, elfoglaltak vagyunk, de gyakran ez a sok tennivaló arra szolgál, hogy ne kelljen szembenézni magunkkal. Érezzük, ha nem megfelelő kapcsolatban élünk, ha nem becsülnek meg a munkahelyen vagy ha a gyerekkori traumáinkból eredő szorongások irányítják az életünket. Mégis nehéz szembenézni azzal, hogy valami nincs rendben, nem tökéletes az életünk és változtatnunk kellene – ezért próbálunk nem figyelni a testi tünetekre, elnyomni a fejfájást, bevenni egy tablettát. Így még rosszabb állapotba kerülünk. Ha végre meghallgatjuk, mit „mond” a testünk, boldogabb és szabadabb életet élhetünk és kisebb eséllyel fogunk megbetegedni.

 

Hirdetés

Algoflex Forte Dolo, Algoflex Rapid ibuprofén tartalmú vény nélkül kapható gyógyszerek. Algoflex Duo ibuprofént kombinációban tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer.

OPELLA HEALTHCARE COMMERCIAL KFT. – 1045 Budapest, Tó u. 1-5. – Telefon: (+36 1) 505 0050 Gyógyszer- és egyéb termékinformáció: (+36 1) 505 0055 – Web: www.sanofi.hu , www.algoflex.hu MAT-HU-2200629(2022.05.10)

 

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik