Tudomány

Édesvízi szörnyet fogtak Texasban

Payton Moore természetvédő és youtuber a közelmúltban egy valóságos édesvízi szörnyet fogott ki Texasban – írja a Live Science. Moore Houston egyik mocsaras folyóágához indult, hogy felkutasson egy igazán nagy, közel 2,5 méter hosszú és 136 kilogrammos aligátorhalat. A férfinek sikerült megtalálnia az egyedet, és ki is fogta.

Miután kiemelte és lemérte a halat, visszaengedte a vízbe. A nem mindennapi fogásról készült videót YouTube-csatornájára töltötte fel.

Nate Smith, a Texasi Park és Vadvédelmi Szolgálat biológusa szerint lenyűgöző példányról van szó. A szakértő hozzátette, precízebb vagy hivatalos mérés nélkül nehéz meghatározni az állat pontos tömegét, de bizonyosan óriási egyed akadt horogra. Texas eddigi legnagyobb aligátorhala hivatalosan 137 kilogrammos volt, ezt 1953-ban fogták ki. Moore példánya talán nagyobb volt, de hitelesített mérést nem végeztek.

A youtuber adatai alapján egyede nagyjából 7,6 centiméterrel maradt el a világcsúcstól.

Az aligátorhal a kajmánhalfélék közé tartozik, ezen csoport első ismert képviselői a kréta kor idején jelentek meg. Ma már csak hét faj él, ezek közül az aligátorhal a leghatalmasabb, amely egyben a világ egyik legnagyobb édesvízi hala is.

Az állat Észak-Amerika délkeleti és Közép-Amerika keleti részén fordul elő, és félelmetes megjelenése ellenére nem jelent veszélyes az emberre. Az aligátorhal egyedszáma egy időben jelentősen lecsökkent a célzott gyérítés miatt, az elmúlt évek természetvédelmi munkájának köszönhetően viszont a populáció ismét gyarapodik.

Smith szerint a faj egyik érdekessége, hogy képes levegőt lélegezni, ezért a pár percig tartó mérés nem jelent problémát számára. Fontos ugyanakkor, hogy a horgász hűvösen és nedvesen tartsa az állatot, különösen a meleg nyári napokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik