Tudomány koronavírus

Patkányok lepik el New York utcáit

A koronavírus járvány kezdete óta rengeteg patkány jelent meg New Yorkban – írja az AP. Az állatok a lezárások idején jöttek a felszínre föld alatti fészkeikből, hogy fogyasszanak az utcákon és parkokban található hulladékokból és élelmiszermaradékokból. Az adatok alapján legalább egy évtizede nem láttak ennyi rágcsálót a helyiek.

Idén áprilisig New York lakói mintegy 7400 alkalommal tettek bejelentést patkányok miatt, a tavalyi év ugyanezen időszakban 6150 bejelentés érkezett.

2022-ben eddig 60 százalékkal több észlelés történt, mint a pandémia előtti utolsó év, 2019 első négy hónapjában.

A vonatkozó adatok 2010 óta érhetőek el online, azóta egyszer sem tettek annyi bejelentést, mint most. 2010-ben egész évben nagyjából 10 500 észlelést regisztráltak, 2020-ban pedig 25 ezret. A melegebb hónapokban gyakoribbak a patkányok, ezért az elkövetkező időszakban meredek növekedés várható a megfigyelésekben.

Cavan Images / Getty Images

Azt egyelőre nem tudni, hogy ténylegesen nőtt-e a városi patkányok száma. Matt Frye, a Cornell Egyetem munkatársa és kártevő specialista szerint az elérhető táplálék mennyiségétől és lelőhelyétől függ, hogy mennyi egyedet látnak majd a melegebb időszakban. A korlátozások napjaiban több étteremnek engedélyt adtak, hogy a szabadban fogadják vendégeiket. Ez bizonyos esetekben odavonzotta a rágcsálókat, miközben az utasforgalom visszaesése miatt a metróhálózatban csökkent az elejtett vagy eldobott étel mennyisége.

A patkányok New York megalapítása óta okoznak problémát, a városvezetés minden egyes új generációja megpróbálta szabályozni a populációt, kevés sikerrel. Bill de Blasio korábbi polgármester például több tíz millió dollárt költött az állomány csökkentésére a megcélzott környékeken. Többek között fokozták a szemétgyűjtést, szigorították az otthonok ellenőrzését, és egyes épületekben betonra cserélték a pincepadlót.

A patkányok közegészségügyi kockázatot jelentenek. Tavaly New Yorkban 13 ember került kórházba, egy pedig meg is halt a vesét és a májat érintő leptospirózis miatt, melyet általában patkányok terjesztenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik