Tudomány

Meglepő eredményt hozott a szétválasztott egypetéjű ikrek vizsgálata

Egy új tanulmányban egy olyan egypetéjű ikerpárt mutatnak be, melynek tagjai más országban nőttek fel – írja az IFLScience. A testvérek nagyon hasonló személyiségjegyeket mutattak, kognitív képességeikben viszont meglepő különbségek jelentkeztek. Az összahasonlítás tovább árnyalhatja a régi öröklés-környezet vitát.

A nővérek 1974-ben születtek Szöulban. A testvérek kétéves korukban váltak szét, amikor az egyik iker elveszett egy piacon. Bár a szülők egy eltűnt személyekről szóló televíziós műsorban is szerepeltek, a lány nem került vissza családjához, hanem örökbe fogadták az Egyesült Államokban.

Az Amerikában élő nő nem tudott róla, hogy vannak testvérei, 2018-ban viszont DNS-mintát adott be egy olyan programba, melynek keretében szétválasztott dél-koreai családokat próbálnak egyesíteni. Két évvel később értesítették, hogy van egy egypetéjű ikertestvére, valamint egy bátyja és egy nővére.

A felfedezést követően az ikrekkel változatos teszteket végeztek el, hogy megismerjék intelligenciájukat, személyiségüket, mentális egészségüket és kórtörténetüket. A helyzet kivételes lehetőséget teremtett a szakértők számára, hogy felmérjék az eltérő környezet okozta különbséget.

Meglepő módon az Amerikában nevelkedett nő IQ-ja 16 ponttal alacsonyabb volt, mint Dél-Koreában élő testvéréé.

Ez ellentmond azon korábbi vizsgálatoknak, melyek alapján az egypetéjű ikrek átlagos IQ-különbsége nem haladja meg a hét pontot.

Collab Media / Getty Images Illusztráció.

Az nem tisztázott, hogy az eltérés hátterében a nevelésbeli különbségek vagy egyéb tényezők állnak-e. Nancy Segal, a Fullertoni Kaliforniai Egyetem munkatársa és Jun-Mi Hurb, a Kugmin Egyetem szakértője tanulmányukban mindenesetre kiemelték, hogy az amerikai testvér korábban három agyrázkódást is tapasztalt, ami befolyásolhatta kognitív képességeit.

Az eltérő tapasztalatok ellenére a személyiségjegyeket illetően komoly hasonlóságot mutattak ki, ami összhangban van az eddigi kutatásokkal. A hasonlóság annak ellenére fennmaradt, hogy a dél-koreai nő szerető és harmonikus közegben nőtt fel, míg testvére gyerekkorában rendszeresen tapasztalt konfliktusokat, örökbe fogadó szülei pedig elváltak.

A szakértők a kórtörténetben is észleltek párhuzamokat, mindkét nő petefészkét meg kellett műteni daganat miatt. Ideológiai szempontból ugyanakkor eltérés volt közöttük, az amerikai iker individualista, a dél-koreai pedig kollektivista értékeket vallott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik