Tudomány

Hatalmas cukorkészletekre bukkantak a tenger fenekén

Egy új tanulmány alapján hatalmas cukorkészletek rejtőznek az óceán fenekén – írja a ScienceAlert. A szakértők szerint a tengerifű-mezők nagy mennyiségű cukrot képesek elraktározni a talajban.

A cukor szacharóz formájában van jelen, ez az otthonainkban használt cukor legfőbb összetevője. Az anyagot a tengerifüvek állítják elő, majd az alattuk lévő tengerfenékbe engedik.

A becslések alapján globálisan a mezők alatti talaj első 30 centiméterében akár 1,3 millió tonna cukor is lehet.

Ez megközelítőleg 32 milliárd doboz Coca-Cola elkészítéséhez lenne elég.

Reinhard Dirscherl / Getty Images

Nicole Dubilier, a Max Planck Tengermikrobiológiai Intézet munkatársa és a csapat tagja szerint a tengerifüvek a fotoszintézis révén hozzák létre a szacharózt. „Átlagos fényviszonyok mellett ezek a növények az általuk termelt cukor nagy részét saját anyagcseréjükhöz és növekedésükhöz használják fel. Erős fényviszonyok mellett, például délben vagy nyáron viszont a növények több cukrot termelnek, mint amennyit felhasználhatnak vagy elraktározhatnak” – mondta a kutató, hozzátéve, hogy a felesleget ilyenkor a rizoszférába engedik. Ez az a régió a talajban, ahol a gyökerek közvetlen hatásokat váltanak ki.

Meglepő módon a felhalmozódó szacharózt csak kevés mikroorganizmus fogyasztja. Ennek hátterében az állhat, hogy a tengerifüvek más növényekhez hasonlóan antimikrobiális vegyületeket bocsátanak ki. A szakértők hipotézisüket egy konkrét mező vizsgálatával igazolták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik