Tudomány

Koponyákkal teli barlangra bukkantak

A Mexikói Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) szerint nem egy bandaháború, hanem ősi emberáldozatok maradványait találták meg Chiapas állam egyik barlangjában – írja az MTI. A 150 halomba rakott koponyát tíz éve fedezték fel a rendőrök Frontera Comalapa közelében, a guatemalai határtól nem messze.

A hatóságok ekkor azt gondolták, hogy egy bűnügyi helyszínre bukkantak.

Nem alaptalanul vélekedtek így, mivel a térségben tombolt az erőszak és az embercsempészet, ráadásul a koponyák két oldalán nem voltak ott a lyukak, amelyek a Mexikóban másutt talált ősi emberáldozatok maradványait jellemzik. A helyszín sem árulkodott régészeti lelőhelyről, mert a rituális célból létrehozott koponyahalmokat általában vallási építmények szertartási terein találták meg. A maradványokat vizsgálatra az állam fővárosába, Tuxtla Gutiérrezbe küldték.

Merten Snijders / Getty Images Illusztráció.

A koponyákról azonban az évtizeden át tartó elemzések kiderítették, hogy azok 900 és 1200 között rituális célból megölt emberek maradványai. Az INAH régészei és antropológusai szerint az érintetteket valószínűleg lefejezték, fejüket pedig a szakirodalomban compantliként emlegetett koponyaállványokon közszemlére tették. Feljegyzéseikben a spanyol hódítók az 1520-as években többször is írtak a koponyaállványokról, előfordult, hogy az európaiak feje is ilyen állványon végezte.

A régió ősi kultúrái gyakran átlyukasztották a koponyákat, hogy zsineggel fapóznákra kössék fel azokat, a barlangi koponyákat viszont egyszerűen a póznák tetejére helyezték. A feláldozott emberek között valamiért több volt a nő, mint a férfi, és egyiküknek sem volt egyetlen foga sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik