Tudomány

Hatalmas tűzgömböt észleltek Kanada felett

Helyi idő szerint április 17-én éjszaka egy hatalmas tűzgömböt örökített meg több kamera a kanadai Ontario tartomány területén – írja a Live Science. A szakértők úgy vélik, hogy a légkörbe belépő objektumból több tíz vagy száz grammnyi meteorit jött létre. A számítások alapján a törmelékek Argyle városától északra, a Simcoe-tó keleti partján érhették el a felszínt.

Denis Vida, a kanadai Nyugati Egyetem munkatársa szerint a tűzgömb különlegessége, hogy lassan mozgott, aszteroidaszerű pályán haladt, és a légkörben alacsonyan semmisült meg.

Ezek a tulajdonságok mind jó indikátorai annak, hogy az objektum anyagának egy része megmaradhatott.

Az egyetem Dél-Ontariói Meteorhálózatának több mint egy tucat, az eget kémlelő kamerája rögzítette az eseményt. A tűzgömböt a civilek által üzemeltetett Globális Meteorhálózat is észlelte. A felvételek segítségével a szakértők meghatározták, hogy a tűzgömb nagyjából 90 kilométeres magasságban vált láthatóvá, éles szögben haladt észak felé, és egészen 23 kilométeres magasságig lángolt. Vida szerint ezek együtt azt jelzik, hogy sok apró meteorit érhette el a földet.

A Nyugati Egyetem és az Ontariói Királyi Múzeum arra kéri az érintett terület lakosságát, hogy jelentse be a gyanús kőzeteket. Kanadában a meteoritok ahhoz tartoznak, akinek a birtokán lehullottak.

A hasonló objektumok rendkívül értékesek a szakértőknek, hiszen vizsgálatukkal értékes adatokat gyűjthetnek a Naprendszerről. Ehhez az kell, hogy az űrbéli kőzetekre a lehető legkevesebb szennyeződés kerüljön a felszínen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik