Tudomány

Hatalmas eső jön a hétvégén is

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

A húsvéti lehűlést és csapadékot hozó időjárási front kedden még egy nagyobb esővel búcsúzott hazánktól, helyét egy anticiklon vette át, ami jelentős melegedést hoz. A hőmérséklet ma, azaz csütörtökön éri el csúcspontját országszerte 20 fok körüli csúcsértékekkel, péntektől azonban jóval hűvösebbre fordul az idő.

Hideg levegő ugyan nem érkezik fölénk, de kiadós csapadék igen, ezért a hőmérséklet is jelentősen csökken

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Égszakadás pénteken és vasárnap

A szálak Nyugat-Európába vezetnek, ahova már egy új hidegleszakadás érkezett északról, ennek előoldalán pedig délnyugat felől meleg levegőt sodor fölénk. Ezen az „útvonalon” pénteken pedig egy mediterrán ciklon érkezik, délnyugat-északkelet irányban halad át Magyarországon.

Holnap ezért 4-5 órás folyamatos, kiadós esőre számíthatunk mindenhol, a csapadékos tájakon 12-13 fokot mérhetünk, ám ahol felszakadozik a felhőzet, a 20 fokot is elérheti a hőmérséklet. Zivatarok kialakulása miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki 11 megyére és a fővárosra: „elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat”.

Szombaton átmeneti csapadékszünet következik, felhős és napos időszakok követik egymást, eső, zápor keleten, északkeleten fordulhat elő. Mivel a front enyhe levegőt szállít, eső hiányában 15-21 fokig melegszik a levegő, a keleti tájakon lesz melegebb. Vasárnap aztán megismétlődik a pénteki forgatókönyv, érkezik a következő hullám:

többórás intenzív csapadékhullásra, záporokra, zivatarokra számíthatunk.

Melegedés és néhány zápor

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint marad az enyhe idő, sőt hétfőtől melegedés indul. Változatos lesz az időjárás, záporok, zivatarok alakulhatnak ki, miközben egyes helyeken már 25-26 fokig kúszhat a napi csúcshőmérséklet.

Jelen számítások szerint majd a hónap végén, április 29-30. környékén látszik egy nagyobb hidegbetörés, és egyelőre a május is az átlagosnál hűvösebbnek látszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik