Tudomány

Tavaszi meteorhullás kezdődött

Január óta először láthatunk meteorhullást – írja az IFLScience. A Lyridák múlt hétvége óta láthatóak, és április 22-én fogják elérni maximumukat.

A tavaszi raj nem tartozik a leglátványosabbak közé, az észlelést ráadásul a holdfény is megnehezítheti. A meteorok látszólag a Lant (Lyra) csillagkép felől érkeznek, de az égen bárhol felbukkanhatnak.

Alacsony fényszennyezés és tiszta égbolt mellett a csúcs idején legfeljebb 18 meteor tűnik majd fel.

A meteorrajt a C/1861 G1 Thatcher üstökös alakítja ki. Az égitestet 1861-ban figyelték meg először, és 415 év alatt kerüli meg a Napot.

Mozgása során az objektumról törmelékek válnak le. Ezek 60 évente a bolygók gravitációjának hatására a Földnél koncentrálódnak, különösen látványos meteorhullást idézve elő. Utoljára 1982-ben történt ilyen esemény.

j2chav / Getty Images

A Lyridák a legrégebb óta ismert meteorrajok közé tartoznak, a Co csuan című kínai történeti mű alapján időszámítás előtt 687-ben rengeteg fényjelenséget láttak a maximum alatt. A raj érkezése 1803-ban is igen  látványos volt, ekkori csúcsukkor egy óra alatt mintegy 700 meteort figyeltek meg a virginiai Richmondban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik