Tudomány

Maja naptár darabjaira bukkantak egy piramisban

Egy új tanulmány alapján a maja naptárak legkorábbi példájára bukkantak Guatemalában – írja a Live Science. A szakértők szerint egy falfestmény két töredéke összeillesztve az egyik ősi naptár hét szarvas nevű jelölését adja ki. A maradványok rétegén végzett szénizotópos vizsgálat azt mutatta, hogy a leletek az időszámítás előtt 300 és 200 közötti periódusból származnak.

A töredékek egy olyan naptár részei, amelyet jövendölésre és vallási célokra használtak. A maják több naptártípust is ismertek, a hírhedt 2012-es világvége-jóslat például az úgynevezett hosszú számításon alapult.

A most felfedezett falfestmény a tzolkin rendszerhez tartozik.

Ezt nemcsak a maják, hanem más prekolumbián kultúrák, köztük az aztékok is használták. A térségben nagyjából 2300 éven át fennmaradt a naptár, egyes őslakos közösségek még ma is használják.

A töredékek San Bartolo lelőhelyén kerültek elő. A helyszínt 2001-ben találták meg, a felfedezők között volt David Stuart, az Austini Texasi Egyetem munkatársa, aki a mostani naptár leírásában is részt vett. A maradványokra a Las Pinturas nevű piramisszerű komplexumban bukkantak, amely évszázadokon át épült. A maják indőnként új struktúrákat emeltek a korábbiakra, ily módon a Las Pinturas egy hagymához hasonlóan réteges lett. A kutatók a naptárdarabok rétegéből származó anyagokat datálva állapították meg, hogy a leletek a tzolkin legkorábbi nyomai.

Zhihong Zhuo / Getty Images Egy másik guatemalai lelőhely, Tikal romjai.

A lelőhelyen összesen mintegy 7 ezer falfestmény-töredék került elő. A szakértők a közelmúltban 11 darabot vizsgáltak, ezek között voltak a naptár részletei. A két töredék összeillesztve egy szarvas fejét, illetve a maja hetes számot adja, ami a tzolkinra utal.

Az ősi naptár 260 napból állt, melyet 20 eltérő nap kombinációja adott ki. A napok egyikét szarvas jelölte. Nem tudni, hogy a maják miért épp 260 napot választottak, az egyik magyarázat szerint a döntésnek a terhesség hosszához lehetett köze. Érdemes hozzátenni, hogy a 260 nap nem tett ki egy évet, inkább egyfajta ciklust alkotott, mint a hét napjai.

Elképzelhető, hogy vannak még korábbi maja naptárak, ezek kormeghatározása ugyanakkor bizonytalan. Azt nem tudni, hogy az első naptárak mikor alakultak ki a térségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik