Tudomány

Hatalmas, ősi szökőár maradványait tárták fel

Hatalmas, ősi földrengés nyomaira bukkantak Chile partjainál, az esemény hatására pusztító szökőár is keletkezett – írja az IFLScience. A katasztrófát követően a térség lakói nagyjából ezer éven át nem mertek a tenger közelében élni, és magasabb pontokon telepedtek meg.

A szeizmométerek feltalálása óta a legerősebb rengést 1960-ban, Chilénél észlelték, ez 9,5 erősségű volt. Az esemény után még a több ezer kilométerre fekvő Hawaii egyes partszakaszait is 10 méter magas hullámok érték el. Egyes becslések alapján a katasztrófában nagyjából 6 ezer ember halt meg Chilében.

Mivel az ország egy szubdukciós zónánál található, nem ritkák a térségben a földmozgások. James Goff, a Southamptoni Egyetem munkatársa és kollégái friss tanulmányukban most egy korábban ismeretlen, óriási, több ezer évvel ezelőtti eseményt mutatnak be.

Plamen Troshev / Getty Images

A bizonyítékok azok a tengeri üledékek, amelyeket a rengés okozta cunami rakott le a szárazföldön. Elképzelhető, hogy a katasztrófa egy időben történt kisebb, Japánban észlelt szökőárakkal.

A 3800 évvel ezelőtti cunami több ezer kilométer hosszan hagyott hátra üledéket.

A becslések alapján a földmozgás 9,5-ös erősségű volt.

A katasztrófa súlyos hatást gyakorolt a helyi közösségekre, és mélyen beépült a hagyományokba. A régészeti bizonyítékok azt mutatják, hogy a térség települései annak ellenére maradtak nagyjából ezer évig távol a partoktól, hogy a régió lakói rengeteg tengeri táplálékot fogyasztottak. Úgy tűnik, a szökőár emléke sokáig fennmaradt a szájhagyományban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik