Tudomány koronavírus

Jakab Ferenc: Érdemes őszig várni a negyedik oltással

Sóki Tamás / MTI
Sóki Tamás / MTI

A kórházi ápoltak és a regisztrált fertőzöttek adatai alapján Jakab Ferenc is úgy látja, leszálló ágba került a koronavírus-járvány, de ez egy várt dolog, hiszen a járvány szezonális, elsősorban ősszel és télen dominál, míg tavasszal és a nyári hónapokban lassabb terjedést mutat.

A Pécsi Tudományegyetem virológusa az InfoRádióban hozzátette, virológiai szempontból minden realitása megvan annak, hogy őszi–téli időszakban újabb járvány fog kibontakozni. Szerinte azonban már teljesen felesleges hullámokról beszélni, mert a covid  valamilyen szinten  beépült a felső légúti vírusfertőzéseink palettájába, így évről évre számolni kell vele.

Az, hogy milyen variáns következik, vagy jön-e egyáltalán új, nem lehet megmondani – emelte ki a virológus, hozzátéve: ez a kórokozó RNS-vírus lévén relatíve gyorsan mutálódik, tehát teljesen elképzelhető, hogy egy kevésbé átoltott területen mutálódik, és aztán Európát, így hazánkat is eléri.

Hozzátette, nem tudni, hogy a vírus milyen súlyos infekciót fog a jövőben okozni, mert az nagyon sok mindentől függhet: a lakossági átoltottságtól a védettségi szint meglétén át a variánsig. Emlékeztetett, a mostani egy szerencsés konstelláció, hiszen az omikron relatíve gyengébb klinikai tüneteket okoz, az átoltottság pedig relatíve magas, de ez változhat, jöhetnek másfajta variánsok.

A negyedik oltással szerinte érdemes várni. Egyrészt mert nincsenek meggyőző tanulmányok abban a tekintetben, hogy mennyire hatékony, másfelől csökkenő tendencia látható, ezért érdemesebb lenne várni vele az őszi-téli időszakig.

Kapcsolódó
EMA: a 80 év alattiaknál még korai a negyedik oltás az mRNS-vakcinákkal
Nincs bizonyíték arra, hogy a harmadik oltás beadását követően a vakcinák nyújtotta védelem jelentősen csökkenne a 60 és 79 év közötti, valamint a 60 év alatti, egészséges immunrendszerű felnőtteknél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik