Tudomány

Bedrogozták gyermekáldozataikat az inkák

Egy, a közelmúltban megjelent tanulmány alapján az inkák antidepresszáns főzetet itattak, valamint kokalevelet etettek a kiválasztott gyermekáldozatokkal – írja az IFLScience. A szakértők két gyermek maradványait vizsgálták, akiknek múmiáját egy perui vulkánon fedezték fel.

Az áldozatok toxikológiai tesztje pozitív volt a pszichoaktív ayahuascához használt Banisteriopsis caapi, valamint a kokalevél több alkaloidjára.

A 6-7 éves gyermekeket mintegy 500 éve, a capacocha nevű rítus keretében áldozták fel az Ampatón, közel 5800 méteres magasságban. A capacocha segítségével a térség lakói a természeti csapásokkal szemben akarták megóvni közösségüket, a szertartáson gyakran gyermekeket vagy nőket is feláldoztak.

Mark Fox / Getty Images

Az inkák a holttesteket sokszor olyan helyekre tették ki, ahol nagy eséllyel érhette őket villámcsapás – jelen esetben mindkét gyermek maradványaira csapott le villám. Dagmara Socha, a Varsói Egyetem munkatársa és kollégái az egyik múmia hajából, illetve a másik körméből vettek mintát.

A szakértők úgy vélik, hogy utolsó heteikben a gyermekekkel kokaleveleket rágattak, közvetlenül haláluk előtt pedig tudatmódosító főzetet is itattak velük. Az ital növelhette az áldozatok szerotonin-szintjét. Ez összhangban van a spanyol hódítók feljegyzéseivel, akik azt írták, az inkák szerint a szertartás sikerében fontos szerepet játszik az áldozatok hangulata.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik