Tudomány

Rendkívül távoli bolygót fedeztek fel

Egy, a Földtől 17 ezer fényévre fekvő bolygót fedeztek fel a Kepler űrtávcső adatait elemezve – írja a ScienceAlert. Az űrteleszkóp eddig több mint 3 ezer exobolygót talált.

Az új, K2-2016-BLG-0005Lb jelű objektum a legtávolabbi exobolygó, amelyet a Kepler valaha észlelt.

Az égitest a Jupiterrel szinte megegyező tömegű, és hasonló távolságban kering csillagától, mint a Naprendszer gázóriása a Naptól.

Boris SV / Getty Images

A K2-2016-BLG-0005Lb-t a gravitációs mikrolencse-hatás segítségével detektálták 2016-ban, a bolygó létezését a közelmúltban igazolták egy tanulmányban. A gravitációs mikrolencse-hatás lényege, hogy egy, a megfigyelő előtt elhaladó nagy tömegű objektum felnagyítja a háttérben lévő égitest fényét. Eamonn Kerins, a Manchesteri Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint a Keplert nem arra tervezték, hogy ilyen módon észleljen, a felfedezés ezért is különleges.

A detektálást követően földi teleszkópokkal is elemezték a jeleket. Az eredmények alapján a bolygó 1,1 jupitertömegű, és csillagától 4,4 csillagászati egységre fekszik. Összehasonlításképp: a Jupiter átlagosan 5,2 csillagászati egységre kering a Naptól. A K2-2016-BLG-0005Lb csillaga megközelítőleg 0,6 naptömegű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik