Tudomány

Hatalmas jégvulkánokra bukkantak a Plutón

Szakértők egy csoportja a NASA New Horizons űrszondájának képeit elemezve meglepő felfedezésre jutott – írja a Futurism. Kelsi Singer, a Boulderi Southwest Research Institute munkatársa és kollégái friss tanulmányukban egy hatalmas jégvulkánmezőt mutatnak be a Pluto felszínén.

Hasonló formációt korábban nem találtak a Naprendszerben.

Az eredmények azt igazolják, hogy a törpebolygó rengeteg titkot rejt még.

HYPERSPHERE/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A régió egy becsapódási kráterben terül el közel ezer kilométer hosszan. A két legnagyobb formáció méretében a hawaii Mauna Loához, a Föld legnagyobb térfogatú tűzhányójához mérhető. A kutatók úgy vélik, hogy a helyi jégvulkánok geológiai értelemben nem túl régiek, és az égitest belsejéből kiáradó hő hatására jöttek létre. Singer szerint ez azt jelenti, hogy a Plutónak a véltnél több belső hője van.

A jégvulkánokból vagy kriovulkánokból magma helyett illékony anyagok, például víz és jég távoznak. A képződmények jelenléte megerősíti azt az elméletet, amely alapján az objektum felszíne alatt egy nagyobb óceán rejtőzik. A jégvulkánok azt sugallják, hogy a folyékony víz a vártnál közelebb van a felszínhez.

A vízóceán létezése még nem feltétlenül jelenti azt, hogy élet is lehet a Plutón. Singer szerint a potenciális létformáknak szükségük lenne állandó tápanyagforrásra, ha pedig a vulkáni aktivitás csak epizodikus, az nagyon megnehezítené a fennmaradásukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik