Tudomány

Szabad szemmel is látható üstökös érkezik

Tóth Imre, az Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) tudományos tanácsadója a csillagaszat.hu-n azt írja, áprilisi napközelsége után májusban a földközelbe kerülő C/2021 O3 (PANSTARRS) üstökös az előrejelzések alapján május elején szabad szemmel is látható lesz – szúrta ki az MTI. Az objektumot kis távcsövekkel egész nyáron meg lehet majd figyelni az északi égbolton.

Az üstököst 2021. július 26-án fedezték fel a Pan-STARRS1 (Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System) égboltfelmérési program 1,8 méteres Ritchey-Chrétien teleszkópjával, amely a Haleakala Obszervatóriumban működik (Maui, Hawaii-szigetek). A NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) pályaadatai szerint az égitest napközelsége után elhagyja a Naprendszert. Az intézménynél úgy vélik, az objektum az Oort-felhő távoli vidékeiről érkezett, és onnan több millió évig tartott az útja a Naprendszer belseje felé.

Az üstökös április 21-én lesz napközelben, amikor 47,9 millió kilométerre lesz központi csillagunktól. A C/2021 O3 (PANSTARRS) pályasíkja 56,76 fokos szöget zár be a földpálya síkjával.

A NASA  szerint az üstökös május 8-án lesz földközelben, amikor mintegy 90 millió kilométerre lesz bolygónktól.

Az objektum napközelsége idején csak napnyugta után figyelhető meg a látóhatár közelében, az esti szürkületben binokulárral, kis távcsővel. Az üstökös észlelésére a legkedvezőbb az április végétől május közepéig tartó időszak, amikor már jobban eltávolodik a Nap irányától.

Artur Debat / Getty Images Illusztráció.

Előzetes becslések alapján a napközelsége utáni napokban április végén mintegy 6-7 magnitúdójú lesz a látszó fényessége. Földközelsége időszakában, május első felében 4-5 magnitúdós lesz, vagyis zavaró fényektől mentes sötét égbolton már szabad szemmel is láthatóvá válhat, illetve binokulárokkal, kis távcsövekkel is megfigyelhető lesz.

Tóth Imre szerint ez az üstökös nem lesz olyan látványos, mint amilyen 2020 nyarán volt a NEOWISE, de egyelőre ebben az évben a PANSTARRS bizonyul ígéretes, kedvező esetben szabad szemmel is észlelhető csóvás égi vándornak. Mint a szakértő írta, a C/2021 O3 (PANSTARRS) látszólagos égi útja a fényes szakaszán az északi égbolt csillagképei között húzódik és tőlünk májustól egész nyáron át kedvező lesz a helyzete, ha fényes is marad, illetve nem esik szét a magja, aminek következtében elhalványodik, majd eltűnik a szemünk, illetve műszereink elől.

Tóth Imre megjegyezte, hogy az eddigi tapasztalatok alapján nagy az üstökös magjának szétesési valószínűsége a napközelséghez közeli időszakban. Ebben az esetben viszont a magtöredékek megfigyelése lehetőséget ad az eredeti mag belsejébe való betekintésre: a mag szerkezeti felépítésének, valamint kémiai összetételének meghatározására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik