Tudomány

Titokzatos, kőből készült struktúrákat találtak Indiában

Titokzatos, hatalmas kőkorsókat fedeztek fel az északkelet-indiai Asszám államban – írja az MTI a BBC-re hivatkozva. A régészek szerint a struktúrák feltehetően ősi temetési szertartásokban játszottak szerepet.

A különböző méretű és alakú, 65 darab homokkő edényt négy helyszínen találták meg szétszórva. A korsók némelyike magas és hengeres, míg a többi részben vagy teljesen a földbe van temetve. Korábban hasonló kőedényekre bukkantak Laoszban és Indonéziában.

Nicholas Skopal, az Ausztrál Nemzeti Egyetem régésze szerint nem tudják, kik készítették az óriási korsókat, és azt sem, hogy az alkotók hol éltek.

Az sem teljesen világos, hogy mire szolgáltak az óriási edények, de a régészek úgy vélik, a temetkezési gyakorlattal hozhatók kapcsolatba.

Kitti Boonnitrod / Getty Images Laoszi kőkorsók.

Az Északkelet-Indiában élő naga nép mesél olyan történeteket, amelyek szerint a korsókban emberi hamvakat, gyöngyöket és egyéb tárgyi emlékeket találtak. Tilok Thakuria, az Északkeleti Hill Egyetem munkatársa és a csapat vezetője ugyanakkor a BBC-nek arról számolt be, hogy a régészek már üresen fedezték fel a struktúrákat. A szakértő hozzátette, hogy a korsóknak egykor valószínűleg fedelük is volt.

A következő lépés az lesz, hogy kiássák, illetve alaposan megvizsgálják a kőkorsókat. Asszámban eddig tíz hasonló lelőhelyet tártak fel, ahol több mint 700 kőkorsót találtak. Thakuira szerint a kőedények időszámítás előtt 400 előtt készülhettek.

A kutatók csak Asszám egy kis részén folytattak keresést, kiterjedtebb kutatással valószínűleg további helyszíneket lehetne felfedezni. Skopal felhívta a figyelmet, hogy minél tovább elhúzódik a leletek felkutatása, annál inkább nő az esélye, hogy elpusztulnak az erdőirtás vagy a mezőgazdasági munka miatt.

Laoszban 2016-ban találtak korsókat, amelyekről úgy gondolják, hogy legalább kétezer éve helyezhették el őket Sziangkhuang tartományban. A kutatók akkor három különböző típusú temetkezést fedeztek fel: gödrökbe helyezett csontokat, amelyek tetején egy nagy mészkőtömb volt, kerámiaedényekbe temetett maradványokat, valamint egy nyughelybe helyezett testet.

Skopal szerint az Asszámban és a Laoszban talált edények mérete és struktúrája hasonló. Az alakjukban azonban van némi eltérés, az asszámiak inkább gömbölydedek, míg a laosziak inkább hengeresek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik