Tudomány

Leégett a sziget, ahol korábban lépfenével kísérleteztek

Lángba borult az a skóciai lakatlan sziget, amelyen korábban lépfenével kísérleteztek – írja a BBC. A tüzet a szárazföldről látták, a szemtanúk szerint apokaliptikus volt a helyzet a Gruinard-szigeten. A beszámolók alapján a Skócia északnyugati partjainál fekvő terület teljesen leégett szombat este.

A szigeten a második világháború idején biológiaifegyver-kísérletek folytak.

A védelmi minisztérium csak 1990-ben, több fertőtlenítési kísérlet után nyilvánította lépfenétől mentesnek a Gruinardot.

A betegséget okozó Bacillus anthracis baktérium rendkívül veszélyes. A második világháború alatt az Egyesült Királyság kormánya attól tartva, hogy a németek biológiai bombát fejlesztenek, elrendelte a lépfenével való kísérletezést. A vizsgálatok helyszínéül a lakatlan szigetet választották, idővel pedig olyan pletykák kezdtek el terjedni, hogy a közeli partokon bizarr módon hullanak a haszonállatok. A titkosítást 50 évvel később oldották csak fel.

jacquesvandinteren / Getty Images

Nessie Gearing a sziget közelében él, a nő anyjával, Kate-tel szombat este lett figyelmes a tűzre. Mint elmondta, az egész sziget lángolt. Kate Gearing szerint az egyik legszörnyűbb az egészben a madarak hangja volt, az állatok valószínűleg az égő területen fészkeltek. Vasárnap délután tüzet már nem láttak, de a sziget még füstölt.

A skót tűzoltó- és mentőszolgálat szerint a lakatlan sziget nem tartozik a szervezet hatáskörébe. Korábban több skóciai régióra is tűzriasztást adtak ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik