Tudomány

Elkészülhet az első videó egy fekete lyukról

2019-ben az Eseményhorizont Teleszkóp (EHT) csapata történelmi felvételt mutatott be: ez volt az első kép, amely egy fekete lyuk eseményhorizontjáról készült. A megörökített objektum az 55 millió fényévre, a Messier 87 galaxis magjában fekvő M87 jelű szupermasszív fekete lyuk.

A szakértők már akkor bejelentették, hogy idővel videót is létre akarnak hozni, a munka következő fázisa pedig hamarosan megkezdődhet – írja az IFLScience. A feladat nem lesz egyszerű, az adatgyűjtéshez egy bolygó méretű virtuális távcsőre van szükség.

Science Photo Library – MARK GARLICK / Getty Images

A kutatáshoz ezúttal az Eseményhorizont Teleszkóp keretében 11 távcsövet kapcsolnak össze, a berendezések a világ különböző pontjain találhatóak.

Az M87 mellett a Tejútrendszer közepén található Sagittarius A*-ot, illetve egyéb szupermasszív fekete lyukakat is tanulmányozni akarnak.

A legtávolabbi objektum 7 milliárd fényévre helyezkedik el.

Az EHT 2022-es megfigyelési kampánya múlt héten kezdődött el. Azt egyelőre nem tudni, hogy az első fekete lyukról készült videót mikor fogják publikálni, de az újabb adatgyűjtés bizakodásra ad okot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik