Tudomány

Megvizsgálták, mitől lesz valaki unalmas

Egy új tanulmányban a szakértők azt vizsgálják, hogy milyen tényezők alapján látunk valakit unalmasnak – írja a ScienceAlert. A kutatók több mint 500 embert kértek fel arra, hogy rangsorolják a sztereotipikusan szürkének számító jellemvonásokat, hobbikat és munkákat.

Az alanyokat öt különböző vizsgálaton keresztül vonták be. Wijnand Van Tilburg, az Essexi Egyetem munkatársa és kollégái arra jutottak, hogy az unalmasság komoly személyek közötti negatív hatásokkal járhat.

A résztvevők szerint a legunalmasabb foglalkozási területek az adatelemzés, a számvitel, az adóügyek és biztosítás, a takarítás, illetve a bankügyek.

A legszürkébb hobbiknak az alvást, a vallást, a tévézést, az állatok megfigyelését és a matematikát ítélték. A legunalmasabb tulajdonságok között az érdektelenség, a humortalanság, a vélemény hiánya és a panaszkodásra való hajlam szerepeltek. Az eredmények alapján a sztereotip unalom befolyásolja a társas kapcsolatokat is.

Marissa Powell / Getty Images

A vizsgálat második körében az unalmasnak vélt jellemzők alapján írtak le az alanyoknak képzeletbeli személyeket. Kiderült, hogy az emberek a szürkébbnek látott személyeket barátságtalanabbnak és kevésbé kompetensnek gondolják, és nagyobb eséllyel kerülik el őket. Bár az emberek véleménye változhat, ha valakit unalmasnak találunk, azzal általában kevesebbet is beszélgetünk, így pedig bizonyítani sem tudnak nekünk.

Érdemes kiemelni, hogy a kutatást az Egyesült Államokban végezték. Lehetséges, hogy más országokban az emberek eltérő vonásokat ítélnek unalmasnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik