Tudomány

Elsüllyedt várost keresnek Anglia partjainál

Szakértők egy csoportja abban bízik, hogy rövidesen megtalálhatják Anglia egyik elsüllyedt középkori városát – írja a The Guardian. A településre gyakran Yorkshire Atlantiszaként hivatkoznak.

Ravenser Odd egy virágzó kikötőváros volt, amelyet a Humber torkolatának homokpadjaira építettek. A település előbb elnéptelenedett, majd elpusztult, egy 1362-es vihart követően pedig el is süllyedt. Daniel Parsons, a Hulli Egyetem geológusa egy családi utazáson hallott először Ravenser Oddról. Phil Mathison történész beszámolt neki róla, hogy apálykor a helyi homárhalászok olyan háborgásokat szoktak látni a felszínen, melyek alapján a város maradványai még a tengerfenéken lehetnek.

Parsons alaposabban utánajárt Ravenser Odd történetének. A kutató szakterülete a szedimentológia, nagy felbontású szonárrendszerekkel szokta tanulmányozni az üledék mozgását. A szakértőnek eszébe jutott, hogy műszereit akár az elveszett város felkeresésére is fel lehetne használni.

Philip Silverman / Getty Images

A kutató elkezdte megszervezni a projektet, és tavaly egy kisebb területet már át is fésültek. Néhány héten belül újabb expedíció indul, Parsons pedig bizakodó.

Amennyiben megtalálják a lelőhelyet, remélhetőleg sikerül pénzt gyűjteni a régészeti feltáráshoz.

Parsons szerint a tapasztalatok alapján a hasonló települések alapjai ritkán szoktak elveszni. A kutató úgy véli, hogy a város történetének bemutatása napjaink klímaváltozása és parti eróziója miatt különösen fontos.

Az 1235-ben alapított Ravenser Odd idővel jelentős várossá fejlődött, forgalmas kikötőjében rengeteg hajó fordult meg. Területén rakpartok és raktárak álltak, és még saját bírósága, illetve börtöne is volt. A közösség bukását az erózió hozta el, az 1362-es súlyos Szent Marcellus-áradás során pedig a tenger el is nyelte az addigra elhagyott Ravenser Oddot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik