Tudomány

Ezek a pókok hatalmas falkákban vadásznak

Noha a pókok túlnyomó többsége magányos életmódot folytat, a mintegy 50 ezer ismert fajból 20 kolóniákban él. Ezek közül az egyik az Anelosimus eximius, amelynek egyes csoportjaiban akár ezer egyed is lehet. A kolónia tagjai együtt hoznak létre hálókat, amelyek esetenként több méter hosszúak.

Amikor zsákmány kerül a csapdába, a pókok koordinált akcióba kezdenek, így viszonylag nagy prédákat is le tudnak gyűrni.

A kutatók egészen mostanáig nem tudták, hogy az ízeltlábúak miként képesek ilyen jól összedolgozni. Egy friss tanulmány alapján a választ a megaháló rezgéseinél kell keresni – írja a Live Science.

twigymuleford / Getty Images A faj egyik megahálója.

„Az a lenyűgöző, hogy nincs vezető szerep ezen pókok között” – mondta Raphael Jeanson, a Toulouse-i Egyetem munkatársa és a csapat tagja. Ehelyett az egész kolónia úgy koordinálja a támadást, hogy minden egyes példány ugyanahhoz az információhoz jut hozzá. Az akció során a pókok két mozgási állapotot hangolnak össze: hol közelednek az áldozathoz, hol egy helyben állnak. Ily módon a ragadozók képesek egyszerre lecsapni.

Jeanson és társai megfigyelések és számítógépes szimulációk révén vizsgálták a folyamatot. Az eredmények azt mutatták, hogy a támadást a hatalmas háló rezgései irányítják. A kolónia első reakcióját a préda keltette rezgések váltják ki, a koordinált támadást viszont már a pókok mozgásának vibrációi segítik. Amikor a ragadozók megtorpannak, ellenőrizhetik a zsákmány rezgéseit, így finomítva haladási irányukon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik