Tudomány

Ezért kellett betonba önteni Chaplin koporsóját

Roger-Viollet / Roger-Viollet via AFP
Roger-Viollet / Roger-Viollet via AFP

Charlie Chaplin, London pantomimtársulatainak egyik legígéretesebb ifjú tehetsége 23 évesen, 1912-ben hajózott Amerikába, először a Making a Living című 1914-es némafilmben játszott. A következő alkotásban, a Kid Auto Races at Venice-ben pedig felvette a csavargó szerepét, amelyet nehéz gyermekkora miatt rendkívül hitelesen tudott előadni, és amely világhírt hozott számára.

Kitiltották Amerikából

Chaplin, a „kis csavargó” a következő évtizedekben a némafilmgyártás és a humor koronázatlan királya lett: nemcsak a filmvásznon állta meg a helyét, de gyakran forgatókönyveit is ő írta, és rendezőként ő irányította a forgatásokat is – írja a Rubicon.hu.

Az Egyesült Államok többször felajánlotta számára az állampolgárságot, ám ezt Chaplin sohasem fogadta el, aminek nem várt következményei lettek. A második világháború után ugyanis kommunistabarátsággal vádolták meg, és 1952-ben, a Rivaldafény londoni bemutatója után váratlanul megvonták hazautazási engedélyét.

Chaplin negyedik feleségével, Oona O’Neill-lel és nyolc gyermekével ezután Svájcban, Lausanne mellett telepedett le, és ott is élt egészen 1977. december 25-én bekövetkező haláláig. Corsier-sur-Vevey temetőjében helyezték végső nyugalomra, és

két hónappal a szertartás után, 1978. március 2-án azonban a városka lakói arra ébredtek, hogy a világhírű művész sírját feltörték és elvitték a koporsóját.

Váltságdíjat követeltek a holttestéért

A Múlt-kor.hu cikkéből kiderül, vonszolásnyomok a földön arra utaltak, hogy a koporsót valakik egy közeli sikátorba húzták azt, ahonnan teherautóval elvitték. Elsőre semmi nyom nem utalt a tettes kilétére; felmerült, hogy őrült rajongók lehettek, akik Chaplin szülőhazájába, Angliába akarták hazaköltöztetni a híres testet.

Két hónap múlva találták meg a rablókat, egy bolgár és egy lengyel bevándorlót, akik 332 ezer angol fontnyi váltságdíjat követeltek – ez ma 1,7 millió fontnak, csaknem 720 millió forintnak felelne meg. Chaplin özvegyének esze ágában sem volt fizetni, hajlandó volt viszont hitegetni a tetteseket, hogy a rendőrség lehallgathassa a váltságdíjat követelő telefonhívásokat.

Végül sikerült őket elfogni, Chaplin testét a temetőtől 19 kilométernyire, egy kukoricaföldön eltemetve találták meg. Az eredeti sírjában temették újra – de egy hozzáadott beton sírbolttal a koporsó körül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik