Tudomány

Hatalmas becsapódási krátert találtak

Egy hatalmas, félhold alakú mélyedést találtak Északkelet-Kínában – írja a Live Science. A szakértők szerint ez az utóbbi 100 ezer év legnagyobb becsapódási krátere, az előző rekorder egy arizonai formáció volt.

2020-at megelőzően az ázsiai országban egyetlen becsapódási krátert ismertek, a mélyedés Liaoning tartományban fekszik. 2021 júliusában aztán a szakértők igazolták az új formáció felfedezését a Kis-Khingan hegyvonulatában.

A Jilan-kráter 1,85 kilométer átmérőjű, és 46-53 ezer éves lehet.

A kutatók a mélyedésből olyan mintákat gyűjtöttek be, melyeken szénizotópos elemzést is elvégeztek.

NASA Earth Observatory

A kráter 100 méter vastag tavi és mocsári üledéke alatt mintegy 320 méternyi törmelékes gránit található. Ezek a kőzetek egy becsapódásról árulkodnak: bizonyos anyagokon az olvadás majd az újrakristályosodás nyomait észlelték, de az ütközés hatására elrendeződött kvarcot is felfedeztek. A szakértők emellett könnycsepp alakú üvegdarabokat, valamint gázbuborékok által kilyuggatott üvegtöredékeket is feltártak, melyek szintén egy becsapódásra utalnak.

A Jilan-kráter déli pereme teljesen hiányzik, ezért a magasból a formáció félhold alakúnak tűnik. Csen Ming, a Kantoni Geokémiai Intézet munkatársa és a csapat tagja szerint a hasonló alakú becsapódási kráterek ritkák. A kutatók jelenleg is vizsgálják, hogy miként tűnhetett el a déli perem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik