Tudomány

Ezek a paraziták évekig képesek élni táplálék nélkül

Az Argas brumpti egy Afrika déli részén őshonos óvantag, a vérszívó atkák ezen csoportja közeli rokonságban áll a kullancsokkal. Egy új tanulmány alapján a faj egyedei bizonyos körülmények között évtizedekig is elélnek, és éveken át életben maradhatnak táplálék nélkül – írja a Science Alert.

Julian Shepherd, a Binghamtoni Egyetem munkatársa laboratóriumban vizsgálta a példányokat.

Egyes óvantagok 27 éven át életben maradtak, pedig a faj átlagos élettartama csupán 2-3 év.

Néhány példány nyolc évig élt táplálék nélkül, az egyik nőstény pedig négy évvel azt követően rakott petéket, hogy a csoport utolsó hímje elpusztult.

Jonathan Cohen

Az állatokat Shepherd 1976-ban kapta ajándékba, az óvantagokat stabil laboratóriumi körülmények között, 21 Celsius-fokon és 81 százalékos relatív páratartalmon tartotta. Az eredeti csoport leszármazottai még ma is élnek, illetve szaporodnak.

Amikor 1984-ben elfogyott a táplálékot jelentő nyúl-, egér- és patkányvér, elkezdődött a paraziták éhezésre adott reakciójának tanulmányozása. Shepherdet mindig is lenyűgözte, hogy az organizmusok miként alkalmazkodnak környezetükhöz. Jelen esetben az élősködőknek a kevés elérhető vízzel és az éveken át tartó táplálékhiánnyal kellett megküzdeniük.

Az Argas brumpti egyedei viszonylag nagyok, akár 20 milliméter hosszúra is megnőhetnek. Bár a faj az embert is megtámadja, nem tudni olyan betegségről, amelyet terjesztene.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik