Tudomány

Visszatér a brutális szél

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Folytatódik a rendkívül erős nyugat-keleti, úgynevezett zonális áramlás, ami átlagon felüli hőmérséklettel és brutális széllel árasztja el Európát. Múlt héten Észak- és Nyugat-Európában komoly pusztítást okoztak az egymás sarkát taposó viharciklonok, és most sincs megállás: a legújabb képződmény középpontja a Balti-tenger felett örvénylik.

Viszonylag közel van hozzánk, hétfő délutántól változó, de egyre nagyobb területen számíthatunk akár 70-80 km/órás lökésekre. A hét második felében aztán a szél mérséklődik, és néhány napos lehűlés kezdődik

– foglalja össze a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Szélviharok

A hétfőn érkező front nyomán a Dunántúl déli, keddre az északi területeire van érvényben elsőfokú figyelmeztetés a viharossá fokozódó szél miatt, de erős lökések gyakorlatilag bárhol előfordulhatnak. Figyelmeztetést most még nem adtak ki, de hasonló körülmények várhatók szerdán és csütörtökön is.

Közben marad az évszakhoz képest enyhe idő, a csúcshőmérsékletek a hét első felében 9-14, 6-12 fok körül alakulnak. Kisebb, szórványos esővel bárhol és bármikor találkozhatunk, de a csapadék mennyisége sehol nem lesz jelentős, esetleg a Dunántúlon számíthatunk 1-2 mm-nél többre. Az aszály tehát nem enyhül.

Hidegfront hoz lehűlést

A nyugat-délnyugati áramlást pénteken egy hidegfront változtatja nyugat-északnyugativá, és több érezhető változást is hoz. Egyrészt mérséklődik a szél – megszűnni nem fog – főleg a pénteki hidegfront során nem –, de a várható 30-40 km/órás lökések a megelőző nap szélviharai után már üdítőleg hatnak.

Másrészt lehűlés kezdődik, éjszakára országszerte visszatérnek a gyenge fagyok, napközben pedig „csak” 5-10 fokig melegszik a levegő.

Február végén ez még mindig csupán felülről súrolja az átlagot, ilyenkor -3, -4 fokos hajnalokat és 5-8 fokos nappalokat tekinthetnénk normálisnak.

A hideg tehát nem lesz jelentős, de tartós sem, mindössze néhány napig tart. Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint március elején (előre láthatóan 1-2. környékén) komolyabb enyhülés kezdődik. Amennyire most látszik, a hónap közepe környékén a zonalitást meridionalitás váltja, amivel komolyabb szélsőértékek között mozgó időjárási hullámvasút kezdődik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik