Tudomány

Rejtőzködő szörnyet fotóztak a világűrben

ESO/M. Kornmesser and L. Calçada
ESO/M. Kornmesser and L. Calçada

Egy kozmikus porban rejtőző szupermasszív fekete lyuk látható az Európai Déli Obszervatórium (ESO) új képén – írja a Space.com. A szupermasszív fekete lyukak az unverzum szörnyetegei, melyek akár több milliárd naptömegűek is lehetnek.

Az objektum a Messier 77 vagy NGC 1068 jelű küllős spirálgalaxisban fekszik, a rendszer a Földtől 47 millió fényévre, a Cet csillagképben található. A galaxis aktív magját a dél-chilei Very Large Telescope Interferometer (VLTI) segítségével örökítették meg. Az aktív galaxismagok (AGN-ek) jelentős sugárzását a legelfogadottabb elmélet szerint a környező anyagokat elnyelő szupermasszív fekete lyukak hozzák létre.

„Eredményeink az AGN-ek belső működésének jobb megértéséhez vezethetnek” – mondta Violeta Gámez Rosas, a Leideni Egyetem munkatársa és a vizsgálatról beszámoló tanulmány vezető szerzője. A szakértő hozzátette, a vizsgálat a Tejútrendszer fejlődésének megismerésében is segíthet, hiszen galaxisunk magjában is elhelyezkedik egy szupermasszív fekete lyuk, amely a múltban aktív lehetett.

Az új felvételen a vastag, kozmikus porból és gázból álló gyűrű egy szupermasszív fekete lyukat rejt.

Az adatok összhangban vannak az AGN-ek egységes modelljével, amely alapján az aktív galaxismagok struktúrája azonos, a Földről nézve viszont eltérőnek tűnhetnek.

ESO/Jaffe, Gámez-Rosas et al.

Gámez Rosas szerint az elmúlt 30 évben az AGN-ek kutatása során központi kérdés volt, hogy a körülöttük lévő porfelhők természete, illetve a galaxismagok etetésében és megjelenésének befolyásolásában betöltött szerepe. Bár az új eredmények egyértelműen egyik kérdést sem válaszolják meg, fontos lépést jelenthetnek az AGN-ek működésének megértése felé.

Kiemelt képünkön az AGN illusztrációja látható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik