Tudomány

Egy magyar legény nyakon szúrta Ferenc Józsefet

Wikipedia
Wikipedia

Az 1848-49-es szabadságharc leverése, a véres megtorlás és a neoabszolutista rendszer kiépítése után Ferenc Józsefnél népszerűtlenebb uralkodót nehéz lett volna említeni. Nem csoda, ha egyesek nem elégedtek meg a passzív ellenállással, hanem a saját kezükkel akartak „igazságot szolgáltatni”. Ferenc József hosszú uralkodása alatt összesen hét alkalommal követtek el ellene merényletet, ám mind közül a legveszélyesebb Libényi János akciója volt 1853. február 18-án.

Bosszú a megtorlásért

A Fejér megyei Csákvárról származó Libényi János mesterségét tekintve szabólegény volt, aki a merénylet idején még 22. életévét sem töltötte be. Rövid pályafutása elején egy aradi katonaszabó keze alatt dolgozott, majd 1850-ben Budára került, egy évvel később pedig Bécsbe utazott – írja a Rubicon.hu.

Elfogása után azt vallotta, hogy a merénylettel az 1849-ben kezdődő véres megtorlást akarta megbosszulni. Az uralkodó napi rutinját a Bécsben töltött évek alatt meglehetősen jól kiismerte, tudta, hogy szokásos napi sétája közben Ferenc József hosszasan el szokott időzni a Karintiai-kapu bástyájának mellvédjén, hogy megfigyelhesse a lent gyakorlatozó katonákat. 1853. február 18-án sem történt ez másként, így

egy alkalmas pillanatban a szabólegény előugrott, és a szárnysegédek meglepetését kihasználva tőrével nyakon szúrta a császárt.

A császár megúszta

Ferenc Józsefnek hihetetlen szerencséje volt, ugyanis a fegyver megcsúszott az ing kemény nyakán, vagyis nem okozott halálos sérülést, O’ Donnell hadnagy és egy bécsi mészáros, Josef Ettenreich közbelépésének köszönhetően pedig a merénylő nem tudott ismét szúrni.

Wikipedia.hu A Ferenc József elleni merénylet

Libényi János kísérlete tehát kudarccal zárult, a császár azonban így is súlyosan megsérült, és hosszú ideig látása is veszélyben forgott. A vakmerő szabólegényt természetesen még abban a hónapban katonai bíróság elé állították, majd felakasztották, a felépülő Ferenc József megbízásából pedig a bécsi titkosrendőrség egész Magyarországot átfogó nyomozást indított az állítólagos cinkosok után.

A hajtóvadászat során Libényi néhány – egyébiránt ártatlan – barátját elrettentésként 15 év kényszermunkára ítélték, a besúgók azonban végül nem találták bizonyítékot a feltételezett összeesküvésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik