Tudomány

Drámai videón több száz madár pusztulása

Stan Tekiela Author / Naturalist / Wildlife Photographer / Getty Images
Stan Tekiela Author / Naturalist / Wildlife Photographer / Getty Images

Drámai jelenetet örökített meg múlt héten egy mexikói biztonsági kamera – írja az IFLScience. A felvételen az látható, ahogy egy nagy csapat sárgafejű csiröge (Xanthocephalus xanthocephalus) nagy lendülettel a talajba csapódik az ország északi részén fekvő Ciudad Cuauhtemocban.

A csoport tetején haladó példányok még időben lelassítottak, a lezuhanó madarak közül pedig több hamar felrebbent. Sok egyed viszont láthatóan megsérült, vagy mozdulatlan maradt a becsapódást követően.

Egyes beszámolók alapján több száz madár pusztulhatott el.

A jelenetet február 7-én rögzítették, a videó hamar bejárta a sajtót, illetve a közösségi oldalakat. A Snopes tényellenőrző oldal utóbb valódinak ítélte a felvételt.

Később egyéb videók is megjelentek az esetről, az egyiken a tetemek láthatóak. Az El Heraldo de Chihuahua helyi lap szerint több száz sárgafejű csiröge pusztult el, az állatok Kanada felől vándorolhattak délre. Bár az esemény egy katasztrófafilm baljós előjele is lehetne, a hasonló esetek nem példanélküliek.

Azt nem tudni biztosan, hogy mi áll a madarak viselkedésének hátterében, de elképzelhető, hogy a csoport egy ragadozó közeledésére reagált. Lehetséges, hogy a támadó megjelenése rémületet váltott ki a sárgafejű csirögékből, a madarak pedig nagy sebességgel a talaj felé indultak. Egyes példányok a manőver során alul rekedtek, becsapódtak, és azonnal elpusztultak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik