Tudomány

Bizarr mélytengeri állatot fogtak ki

Egy fiatal macskahalra bukkantak új-zélandi kutatók – írja a BBC. A Chimaera nem egyes képviselőit angol nyelvterületen szellemcápáknak nevezik bizarr megjelenésük miatt.

Ezen állatok többnyire a tenger mélyén élnek, és igen titokzatosak.

A macskahalak megfigyelése nem túl gyakori, az ennyire fiatal példányok pedig kifejezetten ritkák. A szakértők szerint a felfedezés segíthet jobban megismerni az állatok egyedfejlődését.

Dr. Brit Finucci, az új-zélandi Nemzeti Víz- és Légköri Kutatóintézet (NIWA) munkatársa és a csapat tagja a Twitteren osztott meg egy képet a furcsa külsejű élőlényről. A példányt egy vonóhálós vizsgálat során találták meg nagyjából 1200 méteres mélységben.

A kutatók úgy vélik, hogy a fiatal macskahal a közelmúltban kelt ki, az egyed hasában még látható volt az ikra sárgája. A macskahalak embriói a tengerfenéken lévő petékben fejlődnek, kikelésükig pedig az ikra sárgáját fogyasztják.

Finucci szerint a fiatal példányok sokban különbözhetnek a már kifejlett társaiktól. A kisebb egyedek más környezetekben élhetnek, eltérő táplálékokat fogyaszthatnak, sőt megjelenésük is különböző lehet. A fiatal állatok felfedezése hozzájárulhat a macskahalak biológiájának és ökológiájának alaposabb megértéséhez.

A szakértők egyelőre nem tudják, hogy a példány milyen fajhoz tartozik. A következő cél az állatból vett minták elemzése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik