Tudomány

Videón a SpaceX rakétájának útja

Patrick T. FALLON / AFP
Patrick T. FALLON / AFP

A SpaceX legújabb videóján egy rakétafelbocsátás két kulcsmozzanata is látható: a fokozatok szétválása, illetve a hasznos teher kiengedése – írja a Live Science. A felvétel a vállalat egyik Falcon 9-ének január 31-i indítása során készült, a rakétán az olasz földfigyelő Cosmo-SkyMed Second Generation FM2 műhold utazott. Az érintett Falcon 9-nek ez volt a harmadik repülése.

A videón az a pillanat nem látható, amikor a szerkezet a magasba emelkedik.

A felvétel percekkel a felbocsátást követően kezdődik, az első izgalmas mozzanat a fokozatok szétválása, ami rendkívül fontos egy rakéta elindításakor.

Nem egészen fél perccel a videó kezdete után a 70 méter hosszú űreszköz első fokozata leválik, majd megfordul, hogy visszatérjen a Földre. A szerkezet nagyjából 8 perccel az indítás után szállt le, a jelenetet a Falcon 9-et figyelő nagy teljesítményű nyomkövető kamera rögzítette.

A felvételen valamivel 4 perc után az is megfigyelhető, ahogy kiengedi a rakéta a hasznos terhet. A műhold a Falcon 9 orrkúpjának burkolatában utazott, amely megvédte az út során, megfelelő magasságban pedig szétnyílt.

A SpaceX-nél bíznak benne, hogy az első fokozathoz hasonlóan a hasznos teher burkolatát is újrahasznosíthatják. Az elemek az óceánban landoltak, Elon Musk szerint újbóli bevetésükkel 5 millió dollárt spórolhat a cége. A burkolatok egyébként már korábban is repültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik