Tudomány

Ősi gyermek fogára bukkantak egy barlangban

Egy őskori gyermek fogára bukkantak egy franciaországi barlangban – számol be az IFLScience. A lelet a legkorábbi bizonyítéka a modern ember jelenlétére Nyugat-Európában, úgy tűnik, a populáció a véltnél mintegy 10 ezer évvel korábban érte el a térséget.

A maradványt további fogtöredékekkel együtt egy nemzetközi csapat fedezte fel a dél-franciaországi Grotte Mandrinnál. A szakértők korábban is tudták, hogy a sziklamenedéket egykor a modern emberek és a neandervölgyiek csoportjai is használták. A kutatók eltérő korú rétegekben legalább hét személy fogmaradványait tárták fel, közülük hat neandervölgyi volt.

Az egyik zápfog viszont egy modern embertől, egy gyermektől származott, aki nagyjából 54 ezer éve élt.

A szakértők kőeszközöket is találtak.

Merten Snijders / Getty Images Illusztráció.

Érdekes módon a gyermek lelete két, neandervölgyiekhez köthető réteg között helyezkedett el. A kutatók eddig is sejtették, hogy a Grotte Mandrin olvasztótégelyként működött, a friss eredmények viszont azt sugallják, hogy a neandervölgyiek és a modern emberek populáció többször is kicserélődtek. Lehetséges, hogy a jelenségnek a klimatikus átalakulásokhoz volt köze.

Chris Stringer, a londoni Természettudományi Múzeum munkatársa és a csapat tagja szerint a legújabb mandrini bizonyítékok megerősítik, hogy 40 ezer évvel ezelőtt a korai emberek különböző helyeken, eltérő technológiákkal többször is elterjedtek a neandervölgyiek területein. A megtelepedések látszólag rövid életűek voltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik