Tudomány

Több műhold is elveszett egy geomágneses vihar miatt

Akár 40 Starlink műholdat is elveszthet a SpaceX egy geomágneses vihar miatt – írja a Space.com. A vállalat egyik Falcon 9 rakétájával február 3-án 49 darab műholdat bocsátottak fel, nem sokkal később azonban geomágneses vihar csapott le a Földre.

Az esemény miatt kissé nőtt a légkör sűrűsége, ami növelte az űreszközök ellenállását.

A műholdak többsége valószínűleg elveszik majd.

Thamrongpat Theerathammakorn / EyeEm / Getty Images

A SpaceX egy február 8-i közleményben azt írta, hogy az előzetes elemzések alapján a megnövekedett légellenállása miatt a műholdak nem kapcsoltak át a biztonsági üzemmódból, és nem kezdték meg a pályamódosító manőverezést. A szakértők szerint akár 40 űreszköz is visszaléphet az atmoszférába, vagy már vissza is esett.

Geomágneses viharok akkor alakulnak ki, amikor az erős napszelek interakcióba lépnek bolygónk mágneses terével. A folyamat felmelegítheti a felső légkört, megnövelve a sűrűséget, ami befolyásolhatja az alacsonyabban keringő műholdakat. A február eleji vihart egy január 30-i fler okozta, az esemény során a Nap légkörének egy része hirtelen felragyogott.

A SpaceX szerkezetei 210 kilométer magasan váltak le, hogy aztán magasabbra emelkedjenek. A cég azért szokta ilyen alacsonyra felbocsátani Starlink műholdjait, hogy meghibásodás esetén hamar intézkedni lehessen, úgy tűnik azonban, hogy a magasság sebezhetővé teszi az űreszközöket a geomágneses viharokkal szemben.

A műholdakat a probléma észlelése után biztonsági üzemmódba kapcsolták, és élükön repültek tovább, hogy minimalizálják az ellenállást. A szerkezetek közül 40 ugyanakkor biztonsági üzemmódban maradt, az érintett műholdak valószínűleg visszazuhannak majd. A SpaceX szerint az űreszközök nem jelentenek fenyegetést a többi műholdra és a felszínre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik