Tudomány

Megtalálhatták James Cook elveszett hajóját

Ausztrál tengerészeti szakértők szerint James Cook hajójának roncsait találhatták meg Newportnál – írja az MTI. Amerikai régészek szerint ugyanakkor a felfedezést még nem igazolták kellőképpen.

Búvárrégészek 22 éve vizsgálják a Rhode Island-i Newport kikötőjének egy öt négyzetkilométeres területén. A britek itt süllyesztették el Cook hajóját, a HMS Endeavourt  az amerikai forradalom idején. Cook korábban a hajóval a Csendes-óceán déli részén járt felfedező úton, mielőtt Ausztrália keleti partjainál partra szállt volna 1770-ben.

Kevin Sumption, az Ausztrál Nemzeti Tengerészeti Múzeum vezetője csütörtökön arról tájékoztatta a sajtót, hogy megtalálták az Endeavour roncsát. A kutatók megállapításaikat arra alapozzák, hogy egyeztették a maradványok szerkezeti részleteit és alakját az eredeti tervrajzokkal.

Meg vagyok győződve arról, hogy ez az ausztrál tengeri történelem egyik legfontosabb és legvitatottabb hajójának végső nyughelye

– mondta Sumption, aki szerint a hajó a felfedezések, a csillagászat és a tudomány szempontjából is fontos szerepet játszott nemcsak Ausztrália, hanem Új-Zéland, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok történetében.

D.K. Abbass, a Rhode Island-i Tengeri Régészeti Projekt (RIMAP) ügyvezető igazgatója a nyilatkozatot követően közölte, hogy szervezete vezette a Newportban végzett kutatást, és még korai lenne végleges megállapításokat tenni. „Amit a vizsgált roncs helyén látunk, az egybeesik azzal, amit az Endeavour-rel kapcsolatban várhatunk, de olyan vitathatatlan adatokat nem találtunk, amelyek bizonyítanák, hogy az ikonikus hajóról van szó. Számos megválaszolatlan kérdés van, amely megdöntheti ezt a következtetést” – nyilatkozta Abbass, hozzátéve, hogy a RIMAP hiteles jelentést fog publikálni a vizsgálat lezárását követően.

Handout / Australian National Maritime Museum / AFP

Kieran Hosty, az Ausztrál Múzeum vezetője az ausztrál közmédiában azt mondta, olyan tények is meggyőzték csoportját a felfedezés hitelességéről, mint a faanyagok mérete, a hajógerincen talált lyukak, és az, hogy a hajó európai építésű. Hosty kiemelte, hogy minden párbeszédre nyitottak Abbassszal, ha neki kétségei lennének a felfedezéssel kapcsolatban.

A hajónak már csak 15 százaléka maradt fenn, a kutatók pedig arra koncentrálnak, hogy miként lehetne a roncsot megőrizni. Sumption elmondta, hogy a múzeum a Rhode Island-i tengerészeti szakértőkkel, valamint amerikai és ausztrál állami és szövetségi illetékesekkel működik együtt, hogy biztosítsák a helyszínt.

A hajót 1764-ben bocsátották vízre, akkor az Earl of Pembroke nevet viselte. Négy évvel később a brit tengerészetnél az Endeavour nevet kapta, és nekivágott a csendes-óceáni felfedezőútjának. 1768 és 1771 között az óceán déli részén hajózott, állítólag azért, hogy Tahitin megörökítse a Vénusz 1769-es átvonulását a Nap előtt. Cook ezután tovább kutatta a nagy déli földrészt, és feltérképezte Új-Zéland partvonalát. Első jelentős találkozása az őslakos maorikkal tragikus fordulatot vett, mivel legénysége több maorit megölt. 2019-ben a brit kormány sajnálatát fejezte ki a gyilkosságok miatt, de teljeskörűen nem kért bocsánatot.

Cook Ausztrália keleti partvidékét is behajózta, mielőtt 1770-ben brit területnek nyilvánította volna a térséget. Az Endeavourt később eladták, tulajdonosa Lord Sandwich névre keresztelte. 1778-ban a brit hadsereg elsüllyesztette.

Cookot egy évvel később egy újabb csendes-óceáni útja alatt Hawaiin megölték. Az ausztráliai brit kolóniát 1788-ban alapította meg az úgynevezett első flotta, amely 11 hajóval érkezett a kontinensre, a fedélzetén több száz elítélttel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik