Tudomány

Hatalmas csillaghajót fotóztak az űrben

Egy három galaxisból álló csoportot örökített meg a NASA és az Európai Űrügynökség közös űreszköze, a Hubble űrtávcső – olvasható a NASA oldalán. Az NGC 7764A1, az NGC 7764A2 és az NGC 7764A3 jelű rendszert együtt NGC 7764A-nak nevezik, a csoportosulás tőlünk mintegy 425 millió fényévre, a Főnix csillagképben található.

A felvétel legizgalmasabb eleme az a két galaxis, amely a jobb felső részen látható.

A NASA szerint az egymással interakcióban lévő rendszerek alakja a Naprendszer perspektívájából hasonlít a Star Trek Enterprise csillaghajójának formájára.

Azt nem tudni, hogy a bal oldali galaxis befolyásolja-e a két rendszert, de a közelség miatt ez elképzelhető.

ESA / Hubble & NASA, J. Dalcanton, Dark Energy Survey, U.S. Department of Energy (DOE), Fermilab (FNAL), Dark Energy Survey Camera (DECam), Cerro Tololo Inter-American Observatory (CTIO), NoirLab / National Science Foundation / AURA, European Southern Observatory (ESO); Acknowledgment: J. Schmidt

Noha a fotó nagyon mozgalmasnak tűnik, a rendszerek interakciója valójában meglehetősen lassú folyamat. A galaxisok frontális ütközése kifejezetten ritka az univerzumban.

A Hubble űrtávcső 1990-es felbocsátása óta számtalan látványos felvételt készített, és nagyban hozzájárult a világegyetem alaposabb megismeréséhez. Az űreszköz utódját, a James Webb űrtávcsövet tavaly év végén indították el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik