Tudomány

A mérsékelt alkoholfogyasztás is veszélyes lehet

Korábban több kutatás is azt mutatta, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás kedvezően hat a szívre. Egy új vizsgálat alapján ugyanakkor már a kis mennyiségű ital is szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet – írja az IFLScience.

A szakértők mintegy 350 ezer, az Egyesült Királyságban élő személy adatait elemezték.

Az eredmények szerint a szívproblémák fokozott kockázata azoknál is fennáll, akik az ajánlott heti 14 egységnyi alkoholnál kevesebbet isznak.

A sör, a cider és az égetett szeszek veszélyesebbnek bizonyultak, mint a bor. A bor kis mennyiségben csökkenti a koszorúér-betegség esélyét, de azt nem tudni, hogy más italoknak is van-e hasonló hatásuk, illetve hogy a bor egyéb rendellenességek ellen is véd-e.

Az új tanulmányban Rudolph Schutte, az Anglia Ruskin University munkatársa és kollégái kétségbe vonják azokat a korábbi eredményeket, melyek alapján a szív- és érrendszer szempontjából előnyösebb a kis mennyiségű alkohol fogyasztása, mint az ital teljes kerülése. A csapat úgy gondolja, hogy sok antialkoholista azért nem iszik, mert eleve szívproblémákkal küzd, ami torzítja az adatokat.

Az új vizsgálatban a szakértők átlagosan hét éven át követték nyomon az egyes alanyok egészségi állapotának alakulását. Az érintett periódusban a résztvevők italozási szokásaikról is beszámoltak.

The Good Brigade / Getty Images

A vizsgált időszakban az alkoholkerülők 31 százalékkal nagyobb eséllyel kerültek kórházba, érdemes ugyanakkor kiemelni, hogy ezen csoport tagjai jellemzően idősebbek, fizikailag kevésbé aktívak, kevésbé jómódúak, és magasabb a testtömeg-indexük. Ezek a tényezők mind növelik a szív- és érrendszeri problémák kockázatát.

A kutatók a második körben kizárták az alkoholkerülőket, és a mérsékelt, valamint komoly fogyasztókat vetették össze. Az adatok azt mutatták, hogy a kis mennyiségű bor némi védelmet ad az ischaemiás szívbetegséggel szemben, de egyéb szív- és érrendszeri problémákkal szemben nem. A sör, az almabor és az égetett szeszek esetében már kis mennyiség is növeli a veszélyt. Azoknál, akik az Egyesült Királyságban ajánlott heti mennyiségnél kevesebbet ittak, 23 százalékkal nőtt a szívproblémák kockázata.

Schutte szerint az alacsony és mérsékelt alkoholfogyasztás egészségi előnye a legnagyobb mítosz azóta az állítás óta, hogy a dohányzás jót tesz nekünk. A kutató azt javasolja, hogy az emberek a jelenlegi ajánlásnál is kevesebbet igyanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik