Tudomány

Ókori temetőt találhattak a Gázai övezetben

A Hamász illetékesei szerint feltehetően egy római kori sír maradványaira bukkantak a Gázai övezetben egy egyiptomi finanszírozású építkezési projekt során – írja az MTI. A palesztin turisztikai és régészeti minisztérium közleménye alapján a nyughelyben talált tárgyakat a munkások elvitték, ezért az építkezés leállítását kérték.

A helyi média szerint a Gázaváros északnyugati részén található régészeti helyszínről már sok műtárgyat elhordtak.

A helyi lakosok elmondták, hogy már a minisztérium bejelentése előtt egy héttel előkerültek ott leletek, köztük koporsófedelek és feliratos téglák.

Oliver Strewe / Getty Images

Az Egyiptom és Levante közötti ősi kereskedelmi útvonalakon elhelyezkedő Gáza gazdag történelmi múlttal bír, a város ma több mint kétmillió embernek ad otthont. Az izraeli megszállás, a blokád, a konfliktusok és a szűk területen való gyors városi növekedés miatt azonban Gáza régészeti kincseinek nagy részét nem védték meg.

Egy független kutató a helyszínről készült fotók alapján úgy véli, hogy a munkások nem sírkamrára, hanem inkább egy 1600 évvel ezelőtti, a késő római kortól a kora bizánci korba nyúló korszakból származó temetőre bukkanhattak. A leletek a régész szerint azt sugallják, hogy egy római vagy egy bizánci templom lehetett a közelben. A szakértő kiemelte, nem akar névvel nyilatkozni, mert erre nincs felhatalmazva.

A múlt héten a Gázai övezetet irányító Hamász hatóságai szponzorálták egy 5. századi bizánci templom felavatását, amelyet helyi és nemzetközi civil szervezetek állítottak helyre múzeumként. A Hamász ugyanakkor 2017-ben leromboltatta egy 4500 éves kánaánita település nagy részét az alkalmazottai számára épülő lakások miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik