Tudomány koronavírus

Covidos leopárdot találtak a természetben

Egy új tanulmányban Szonalika Mahadzsan, az Indiai Állatorvosi Kutatóintézet munkatársa és kollégái azt írják, SARS-CoV-2-t mutattak ki egy vadon élő indiai leopárdban – számol be az IFLScience.

Nem tudni, hogy a vírus miként fertőzte meg az állatot, de a szerzők elképzelhetőnek tartják, hogy a kórokozó emberről terjedt át a nagymacskára.

Érdemes kiemelni, hogy az adatokat független szakértők még nem vizsgálták felül.

A hím leopárdkölyök tetemét 2021 októberében találták meg Uttar Prades államban. A példány nem a vírus miatt pusztult el, fején és nyakán több sérülést is felfedeztek, ezeket valószínűleg egy másik állat okozta.

Dhaivat Mehta / 500px / Getty Images

A leopárd orrából vett mintában észlelték a kórokozót, később pedig az agyból, a lépből, a nyirokcsomóból és a tüdőből vett minták is pozitívak lettek. A vírus tüskefehérjéje sokban hasonlított az emberi delta variánséra, ami azt sugallja, hogy az állat egy ember révén fertőződött meg, az átterjedés során pedig a tüskefehérje nem esett át jelentősebb genetikai változáson.

Amikor a tetemet felfedezték, az érintett régióban épp enyhült a járvány. Fogságban élő nagymacskáknál már korábban is kimutatták a SARS-CoV-2-t, de ez lehet az első alkalom, amikor egy vadon élő egyedben azonosították. A leopárdok más rokonaikhoz képest kevésbé félnek az emberektől, a mezőgazdaság terjeszkedése miatt pedig egyre többször lépnek interakcióba fajunkkal.

Az új tanulmány azt igazolja, hogy érdemes a természetben is monitorozni a vírus terjedését.

Koronavírus

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik