Tudomány

Hideg és vizes bolygó lehetett egykor a Mars

A Mars múltját rengeteg kérdés övezi. Sok szakértő a felszíni formációk alapján ma úgy véli, hogy a távoli múltban rengeteg folyékony víz volt a bolygón, amihez meleg környezetre volt szükség. Az objektumon például észleltek olyan nyomokat, amelyek szökőáraktól származhatnak, amennyiben a Mars egykori vízóceánja fagyott lett volna, nem alakulhattak volna ki cunamik.

Egyes bizonyítékok ugyanakkor arra utalnak, hogy az égitest mindig is meglehetősen hideg lehetett. A déli féltekének hegyvidékein például gleccserekre és jégtakaróra utaló formációkat találni.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Egy új vizsgálatban a kutatók modellezéssel próbálták rekonstruálni a Mars múltját – írja az IFLScience.

A szakértők arra jutottak, hogy a vörös bolygó egykor egy nedves, mégis hideg objektum lehetett.

A csapat szerint az óceán akkor is stabil maradhatott, ha a marsi középhőmérséklet 0 Celsius-fok alatti volt 3 milliárd éve. Úgy gondolják, hogy a bolygó déli részének fennsíkjait gleccserek boríthatták, melyek szép lassan az óceánba folytak. A part mentén mérsékelt csapadék hullhatott, a vízfelszín pedig akár 4,5 Celsius-fokos is lehetett. Ekkoriban a légkörnek jóval sűrűbbnek kellett lennie.

A vizsgálat választ ad az ősi Mars bizonyos ellentmondásaira. Érdemes azonban kiemelni, hogy az új elmélet alátámasztásához további elemzésekre lesz szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik