Tudomány

Furcsa formájú bolygót találtak

Egy friss tanulmányban egy rögbilabda formájú bolygót írnak le. Az objektumot az Európai Űrügynökség és Svájc közös űrtávcsövével, a CHEOPS-szal fedezték fel – írja az MTI. Az égitest a Herkules csillagképben, mintegy 1800 fényévre fekszik.

A WASP-103b jelű Naprendszeren kívüli bolygó, azaz exobolygó nagyon közel van csillagához, amelyet kevesebb mint egy nap alatt kerül meg. A rendkívüli árapályhatás miatt szokatlan, szélsőségesen torz formát ölt az objektum.

Susana Barros, a Portói Egyetem munkatársa és kollégái szerint ez az első eset, amikor ilyen deformációt észleltek egy exobolygónál.

A rögbilabda alakú bolygónak mindössze 22 óra kell ahhoz, hogy megkerülje a Napnál 200 Celsius-fokkal forróbb csillagát. A WASP-103b csaknem 50-szer közelebb fekszik csillagához, mint a Föld a Naphoz, ami szélsőséges gravitációs hatásokkal jár. Az árapály olyan erővel rángatja a bolygót, hogy az egy rögbilabda formáját veszi fel.

European Space Agency

A szakértők a csillag fényét elemezve következtettek a WASP-103b alakjára. A kutatók abból a feltevésből indultak ki, hogy más lesz az elhaladási görbe, ha a bolygó formája nem egy foci-, hanem rögbilabdáéra hasonlít.

A WASP-103b tömege másfélszer akkora lehet, mint a Jupiteré. A bolygó formájából a kutatók arra következtetnek, hogy szerkezete is hasonló a Naprendszer gázóriásához: szilárd magja van, amelyet folyékony réteg borít, ezt pedig gázréteg övezi. Pontosabb és biztosabb információt a felépítéséről a karácsonykor felbocsátott űrteleszkóptól, a James Webbtől remélnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik