Tudomány

Megkövesedett pókokra bukkantak

Különleges lelőhelyet találtak az ausztráliai Új-Dél-Wales állam területén – írja a CNN. A megkövesedett pókok, kabócák, darazsak, növények és halak a miocén idejéből származnak, és 11-16 millió évesek. A korszakban a térségben egy esőerdő húzódott.

„Ez egy rendkívül fontos fosszília-lelőhely” – mondta Matthew McCurry, az Ausztrál Múzeum Kutatóintézetének munkatársa. A szakértő hozzátette, a helyszínen kivételesen jó állapotban konzerválódott maradványokra bukkantak egy olyan korból, amelyet alig ismernek. Mivel a modern ausztráliai környezetek a miocén során alakultak ki, McCurry szerint a lelőhely Ausztrália eredettörténetét jelenti.

Michael Frese

A korszakban a világ esőerdői egyre zsugorodtak a csökkenő csapadékmennyiség miatt, és sorra alakultak ki a száraz területek. A Gulgong város közelében fekvő lelőhelyet egy helyi farmer találta meg, aki birtokán megkövesedett levelekre bukkant. Később McCurry és kollégái hétszer is feltárásba kezdtek a környéken.

Az itt előkerült leletek lenyűgöző állapotban konzerválódtak, McCurry szerint mikroszkóppal még a megkövesedett sejtek is kivehetőek.

Egy tollat elemezve a kutatók azt is meg tudták állapítani, hogy az eredetileg fekete vagy sötétbarna lehetett.

A helyi maradványok akkor fosszilizálódtak, amikor vasban gazdag talajvíz tört be egy egykori holtágba. McCurry személyes kedvence a leletek között az a pókkövület, melyhez hasonlóan jó állapotút még nem fedeztek fel Ausztráliában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik