Az elhízás genetikai eredetére bukkantak

Olyan metabolitokat találtak, amelyek szerepet játszhatnak a rossz anyagcsere-folyamatokban.
Kapcsolódó cikkek

Olyan genetikai útvonalakat találtak brit tudósok, amelyek magyarázatot adhatnak az elhízás genetikai hátterére – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben. Az eredmények segíthetnek sokkal személyre szabottabb módszereket kidolgozni az egészséges testsúly megtartásához.

A londoni szakértők a metabolitokat vizsgálták, mint a túlsúly lehetséges okozóit. A
metabolitok olyan kisméretű molekulák melyek a „felépítő”, illetve „lebontó” anyagcsere-folyamatok köztes- és végtermékei, azaz a szervezet akkor generálja őket, amikor feldolgozza a bevitt élelmiszereket. A Metabolites szakfolyóiratban megjelent tanulmány

74 korábban ismeretlen genomi régióról számol be, amelyek befolyásolják azt, hogy az emberek szervezete hogyan bontja le az élelmiszert energiává. 

A tanulmányban 8809 ember vett részt, akik csatlakoztak az NIHR BioResource adatbázisához. A BioResource-ba való belépés azt jelenti, hogy az illető hozzájárul ahhoz, hogy kutatási projektekkel kapcsolatban felvegyék vele a kapcsolatot.

A kutatócsapat vérmintákat vizsgált, hogy megmérje 722 különböző metabolit szintjét. Ezek pillanatképet adnak az egyén egészségügyi állapotáról és a kulcsfontosságú fiziológiai folyamatokat irányító mechanizmusokról. A metabolitok szintjét befolyásolhatja a táplálkozás, a gyógyszerek és a bél mikrobiomja. Azt, hogy az ember szervezete hogyan dolgozza fel az élelmiszereket, erősen befolyásolja a genetika.

Ezeket a teljes genom szekvenálása mellett elemezve a csapat 202 egyedi genomi régiót azonosított, amelyek variációi 478 különböző metabolit szintjéhez kapcsolódnak. Ezek 74 olyan genomrégiót tartalmaztak, amelyek a korábbi munkákban nem kapcsolódnak egyetlen metabolithoz sem. A szakértők ezt követően megerősítették az eredményeiket egy független, 1768 fős csoportban is.

„Egyes általunk vizsgált metabolitok a BMI-hez kapcsolódnak, és betekintést nyújthatnak egyesek elhízásához. Ez még nagyon korai kutatás, de a jövőben ezek az eredmények segíthetnek olyan megközelítések kidolgozásában, amelyek segítenek megőrizni az egészséges testsúlyt úgy, hogy figyelembe veszik az ember genetikai profilját” – idézi a sajtóközlemény dr. Cristina Menni vezető kutatót, a King’s College London szakértőjét.

Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint évente több mint négymillió ember hal meg elhízás, és az azzal összeköthető egészségügyi problémák következtében.